KNMI

Het weer nader verklaard

Hittegolf in zicht

(links/smogberichten) Sinds 28 juli werd het in De Bilt dagelijks warmer dan 25 graden en afgelopen zaterdag en zondag warmer dan 30 graden. Ook de komende dagen worden tropische temperaturen verwacht en kan de 32e hittegolf van de eeuw worden geboekt.

In warme zomers wordt de term "hittegolf" te pas en te onpas gebruikt, omdat er verschillende definities in omloop zijn. Eén enkele zeer warme dag met een temperatuur boven 30 graden is echter nog lang geen hittegolf. Het KNMI spreekt voor ons land van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende een tijdvak van tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen een waarde van minstens 30 graden bereikt.

Een dag met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger wordt ook wel een zomerse dag genoemd, terwijl bij een maximumtemperatuur van 30 graden of hoger van een tropische dag wordt gesproken. Een hittegolf is dus volgens de criteria van het KNMI een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.

In deze eeuw zijn er in De Bilt in totaal al 31 hittegolven voorgekomen, de vorige van 5 tot en met 13 augustus 1997, toen De Bilt vijf dagen achtereen meer dan 30 graden haalde. De uitzonderlijke zomer van 1947 telde vier afzonderlijke hittegolven met een totale duur van 38 dagen. De langste hittegolf beleefde ons land in 1975 toen op 29 juli een aaneengesloten reeks van 18 dagen zomerse dagen begon, waarvan er 6 tropisch waren. In de zomer van 1976 kwam een hittegolf voor van 17 dagen, waarvan er 10 tropisch waren.

In Brabant en Limburg, gemiddeld het warmste deel van ons land, komen vaker hittegolven voor en duren ze vaak ook langer dan elders in Nederland. Vorige zomer kreeg Limburg zelfs drie hittegolven te verwerken. In het noorden van het land komen hittegolven wat minder vaak voor dan in De Bilt en langs de kust is tropische warmte zeldzaam. Op het weerstation in Leeuwarden is sinds het begin van de waarnemingen (1951) alleen in 1975 (3-15 augustus) en 1976 (23-28 juni) een hittegolf voorgekomen.

Vroeg in de zomer zijn hittegolven zeldzaam, omdat een wind vanuit het nog koele zeewater meestal binnen enkele dagen voor een flinke verkoeling zorgt. Toch is er in 1922 in De Bilt zelfs in mei al een hittegolf geboekt. Die hittegolf duurde van 21 tot 26 mei met op de 24e een temperatuur van 33,6°C. De laatste vroege hittegolf dateert van 2 tot en met 7 juni 1950, toen met liefst vier tropische dagen.

Laatste wijziging: 1 augustus 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' Hittegolf in zicht '
Lees ook