Afas

Vier op een rij!

oktober 1999


ledereen is het erover eens dat het dameskampioenschap een heel mooie ontknoping kende. De prestatie van Leuven in de finale heeft zelfs de grootste pessimisten ervan overtuigd dat ook meisjes in het hockey... hun mannetje staan. En met de jonge talenten van Victory maakt een veelbelovende generatie haar opwachting.

Na een seizoen met veel ups en downs veroverden de dames van Leuven hun vierde opeenvolgende titel. Mogen we dit nieuwe succes eigenlijk nog een verrassing noemen? Ja en neen. Ja, omdat de discipelen van Patrick Hermans een heel seizoen lang middelmatige wedstrijden afwisselden met topprestaties. De kampioenen moesten zowel in de eerste als in de tweede ronde anderen laten voorgaan. Toen zij de laatste rechte lijn ingingen, stonden zij pas op de derde plaats.

Verre van ideaal dus. Maar intussen kennen we het liedje: pas als het onder druk staat, toont Leuven wet het in zijn mars heeft. Een gevaarlijk spelletje, dat ooit wel eens faliekant zal uitdraaien. Neen, omdat de viervoudige kampioen gewoon de beste ploeg van België is. Een complete, homogene, fysiek sterke ploeg die alles heeft om te slagen en het ook waarmaakt. Een uitmuntend collectief dat zich ten dienste stelt van individuele pionnen als Chardome, Beckers, Leclef en Pauwels. Leuven vond telkens een oplossing voor de problemen waarmee het te maken kreeg, en mag den ook terecht de ploeg van het decennium worden genoemd.

Wat ontbrak er den bij Ukkel Sport om de kampioenen te kloppen? "Een midvoor, een betere conditie en meer maturiteit!" antwoordt Didier Cuvelier, manager van de Merlettes. Inderdaad, als het op scoren aankomt, is Ukkel Sport te sterk afhankelijk van de vorm van Sofie Gierts. We zouden het zo kunnen stellen: als Gierts een mindere dag heeft, slaat dat over op de hele ploeg. In dit stadium van de competitie maakt een speelster het verschil niet. Toch mogen de dames van Ukkel tevreden zijn over hun seizoen. "Vincent Van Gucht heeft dit jaar 5 jongeren moeten inpassen", gaat de manager verder. "Ze hebben speller vooruitgang gemaakt den verwacht. Dat is positief. Bovendien had niet iedereen verwacht dat wij de finale zouden halen. Ik geef echter toe dat wij aan het slot van het kampioenschap wet geluk hebben gehad, zoals tegen Leopold. De speelsters van Patrick Raes hadden beslist kunnen doorstoten naar de finale, zonder dat we daar iets tegen in te brengen hadden." Maar net als vorig seizoen struikelde Ukkel Sport over Leuven. " Natuurlijk zijn we ontgoocheld, maar de tegenstander was gewoon veel sterker!" Dat belet echter niet dat de Merlettes volgend seizoen opnieuw een finaleplaats ambiëren. Een ding is zeker, de tijd is in hun voordeel. Op voorwaarde dat ze de ploeg kunnen samenhouden. Achter beide finalisten eindigden Dragons en Leopold. De Antwerpse club mag tevreden zijn over haar seizoen. En wet den gezegd van Leopold? De "scholieren" kenden een catastrofale seizoenstart en moesten het onderste uit de ken halen om de halve finales te bereiken. En ook al raakten ze door pech niet in de finale, toch mogen we stellen dat de transfer van Patrick Raes een voltreffer was. Het is niet iedereen gegeven om zo'n vrolijke bende te doen lopen...

In Brasschaat was de sfeer al even goed. "Wij hebben onze doelstellingen verwezenlijkt: het bereiken van de halve finales en het inpassen van eigen jongeren en van Astrid Vervaete, die van Brugge kwam", legt Michel van den Boer uit. "De enige teleurstelling was de uitschakeling in de eerste ronde van de Beker tegen Watbucks. Het klopt dat we de finale op een haar na hebben gemist, maar we hoeven ons niets te verwijten! ".

Bij Park daarentegen is de ontgoocheling groot. De club uit Oudergem stond halverwege het seizoen aan de leiding en sleepte zo de, weliswaar overbodige, titel van herfstkampioen in de wacht, maar liet het in de tweede ronde compleet afweten. Waarom? We vroegen het aan coach Philippe Maison: "Ik denk we tijdens de eerste ronde zonder druk speelden en gewoon bij de eerste zes wilden zijn. Daarna werden we wel met die druk opgezadeld en dook er faalangst op". Toch oordeelt Maison positief over de jaargang 98-99. " Park geldt niet langer als het zwakke broertje. We worden nu au sérieux genomen."

Oree, dat net als Park in het kampioenschap op zijn honger bleef, denkt reeds aan volgend seizoen...

STIJGERS

We buigen ons nu over de strijd om de promotie of het behoud in eerste afdeling. Amicale Anderlecht en Brugge doen een slechte zaak: zij degraderen, terwijl Victory en Embourg hun intrede doen op het hoogste niveau. White Star en Watducks van hun kant hebben zich probleemloos gered. Victory wordt ongetwijfeld een van de attracties van het volgende seizoen. Deze sympathieke Antwerpse club wordt getraind door Patrick Strydonck, die met Leuven een titel behaalde. Victory zal in de eerste afdeling aantreden met een ploeg waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 16 jaar (!) schommelt. "Wij verdienen de kwalificatie ten voile", vindt Patrick Van Strydonck. Het voorbije seizoen werden wij slechts sporadisch verontrust en we moesten het alleen afleggen tegen Watbucks. In onze poule eindigden we tweede achter de club uit Waterloo. De promotie naar de eerste afdeling schenkt ons enorme voldoening. " De coach beseft dat zijn ploeg voor een moeilijk seizoen staat en misschien voor het behoud zal moeten knokken. Het gebrek aan ervaring en conditie zou zijn discipelen wel eens parten kunnen spelen. Victory en Embourg zijn dus verwittigd!

BRON: Hockey player, Nr 24, 1999


©1996-1999, AFAS Software BV, Philipsstraat 2, Postbus 309, 3830 AJ Leusden, Tel. 033-4341800

Deel: ' Hockey vrouwen Leuven voor vierde maal kampioen '
Lees ook