Hoe een middel tegen latexallergie een nieuwe kwaal werd


Wat iedereen zou moeten weten over het ontstaan van contactallergie als serieuze beroepsziekte

Sneek, 20120618 -- Het gebruik van beschermende (medische) handschoenen is sinds de 80-er jaren explosief gestegen. De laatste 10-15 jaren zijn er voor latex handschoenen alternatieve materialen op de markt gekomen zoals nitriel en vinyl. Kwam hiermee werkelijk een einde aan die lastige en soms gevaarlijke allergische reacties? Of ontstond met dit middel feitelijk alleen maar een nieuwe kwaal?

Eiwitten en allergenen: wat doen ze nou precies? Ruwe latex bevat verschillende typen eiwitten. 14 daarvan zijn door de WHO (World Health Organization) opgenomen in de lijst van allergenen, waarbij 4 eiwitten (Hev b1, Hev b3, Hev b5 en Hev b6.02) verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de Type I allergie.

Chemische stoffen. De enorme hoeveelheden chemische stoffen en versnellers zoals thiuramen, dithiocarbamaten en mercaptobenzothiazolen in nitriel en vinyl handschoenen leiden langzaam maar zeker (soms pas na jaren) tot een allergische reactie. De stoffen veroorzaken Type IV allergie, oftewel allergische contact dermatitis.

Symptomen. De symptomen van een allergie van het Type I kunnen variëren van hooikoorts symptomen tot zelfs een anafylactische shock. De symptomen van een allergie Type IV zijn ondermeer rode, jeukende, schilferende huiduitslag op de plaatsen waar contact is geweest met het allergeen zoals op polsen en voorarmen.  Deze uitslag kan zich echter over het lichaam gaan verspreiden. Een behandeling is nog niet uitgevonden. Vaak zit er voor werknemers niets anders op dan een ander vak te kiezen, met alle gevolgen van dien.

Hoe een middel een nieuwe kwaal werd.

Lange tijd is verondersteld dat nitriel handschoenen de beste remedie waren tegen huidallergie veroorzaakt door latex handschoenen. Inmiddels weet men beter: de enorme hoeveelheden chemische stoffen in nitriel –en vinyl- handschoenen (een bewuste keuze om de handschoenen goedkoop te  kunnen produceren) veroorzaken een allergische reactie die niet behandelbaar is en 15 x (!) vaker voorkomt dan een reactie op handschoenen vervaardigd uit latex...

De echte oplossing: de MPXX™ wasmethode. De latex handschoenen direct na fabricage in het productieproces wassen met MPXX™ is de enige beproefde methode om eiwitten, chemische residuen en versnellers tot een onmeetbaar en ondetecteerbaar niveau uit te wassen.. Onderzoekshandschoenen die met dit wasprocedé (een vinding van het in Bloemendaal gevestigde R&D bedrijf Budev) zijn behandeld zijn het enige veilige alternatief voor goedkope en risicovolle nitriel, vinyl en latex handschoenen, en bieden de allerbeste bescherming voor gebruikers. 


Deel: ' Hoe een middel tegen latexallergie een nieuwe kwaal werd '
Lees ook