Ingezonden persbericht


Hoe word ik wakker in één nacht?

Hoe vrij zijn we in deze tijd om te zijn wie we willen zijn? En hoe maakbaar is de identiteit eigenlijk nog?

Haal een nacht door met Stine Jensen en Wim Brands en leer uzelf kennen.

Ken u zelve is het adagium van de filosofie.... Worden wie je bent het adagium van het leven.

Maar de maakbare identiteit ligt onder vuur. Een aantal ontwikkelingen heeft daarvoor gezorgd. Ten eerste de financiële crisis. Sommige beslissingen - het kopen van een nieuwe auto, een huis, kleding, lid worden van sportclubs - worden in deze tijd minder vanzelfsprekend genomen. Werken is voor steeds meer mensen niet langer een hobby of een luxe die vooral dient om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien - je mag blij zijn als je werk hébt.

Ten tweede is er de opmars van de hersenwetenschappen die de maakbare vrijheid onder vuur neemt: de vrije wil? Die bestaat niet! Ten derde een rechts kabinet die de egalitaire identiteit van Nederland zichtbaar bekritiseert. Er zíjn verschillen; hard je best doen om er wat van te maken is niet een garantie voor succes. En wie niet succesvol is, mag er niet vanuit gaan dat de overheid klaarstaat om te helpen, want de overheid is geen 'geluksmachine' meer, aldus de Minister-president.

In deze Radionacht van de Filosofie staan we stil bij de paradoxale wijzen waarop we onze identiteit vormgeven: door te werken, lief te hebben, te liegen, te reizen en veel meer. Vijf uur nachtelijke levenskunst en filosofie rechtstreeks vanuit Café Desmet in Amsterdam o.l.v. presentator Wim Brands. radio 1
Uitzending in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 april 2012 02.00-07.00 uur op Radio 1.
Ook rechtstreeks te zien via de webcam op www.radio1.nl.

Een nacht lang praten de filosofen René ten Bos, Stine Jensen, Maarten Doorman en Frank Meester onder leiding van presentator Wim Brands over hoe filosofen door de eeuwen heen nadachten over identiteit. Ze gidsen de luisteraar langs de filosofische klassiekers, die naar hun oordeel gekend moeten worden om de zoektocht met veerkracht en weerbaarheid tegemoet te treden.

Vijfentwintig toehoorders dagen in Café Desmet de filosofen uit. Met persoonlijke ervaringen, met korte verhalen en aan de hand van een playlist van liedjes rond de vier thema's; liedjes die in hun leven een grote invloed hebben gehad. Ook de luisteraar kan via twitter en facebook zijn ervaringen en verhalen voorleggen aan Wim Brands en de filosofen.

Van 02:00-06:00 uur delen de filosofen en toehoorders hun kennis en ervaringen met de wakkere luisteraar. Van 06:00-07:00 uur onderzoeken ze voor de ontwakende luisteraar hoe de opgedane kennis het inzicht in de actuele gebeurtenissen van de dag verdiept.

Hoe word ik wakker in één nacht is een Radio1 uitzending van HUMAN i.s.m. VPRO en Brandstof.

Deel: ' Hoe word ik wakker? met Wim Brands & Stine Jensen op Radio 1 '


Lees ook