Hoefnet

Ruiters en Paarden van de Eeuw

1999 betekent niet alleen het einde van een eeuw, maar het betekent ook dat we 100 jaar paardensport achter de rug hebben, aangezien het eerste internationale hippische concours plaatsvond in Parijs in 1900. L'Année Hippique vroeg daarom haar oud-redacteur Max E. Ammann om de Ruiters en Paarden van de Eeuw te kiezen.

Bij het springen viel de keuze voor de titel Ruiter van de Eeuw op Federico Caprilli , de Italiaanse cavalerie ruiter die, behalve zijn aanzienlijke successen in de sport, een eeuwigdurende invloed heeft uitgeoefend op de kunst van het rijden. Caprilli overleed in 1907 op 39-jarige leeftijd na een paardrij-ongeluk. Zijn tegenkandidaten waren o.a. de gebroeders d'Inzeo, Hans-Günter Winkler, Alwin Shockemöhle, Pierre Jonqueres d'Oriola, Pat Smythe, Bill Steinkraus, Nelson Pessoa, David Broome, Franke Sloothaak en Ludger Beerbaum. Voor de titel Springpaard van de Eeuw werd gekozen tussen Winkler's Halla en John Whitaker's paard Milton. Laatstgenoemde krijgt deze eer toebedeeld, mede dankzij het winnen van 2 Wereldbeker finales.

In de dressuur hebben we fantastische ruiters gehad in alle tijdperken: von Langen, Lesage, Lörke in de jaren tussen de 2 wereldoorlogen, St Cyr, Chammartin in jaren '50 en '60; nu Isabell Werth en Anky van Grunsven. Maar geen van allen kunnen zij het succes en het vakmanschap van wijlen Reiner Klimke evenaren. Voor de titel Dressuurpaard van de Eeuw kwamen twee Olympische kampioenen van het voor-oorlogse tijdperk in aanmerking: Taine (1932) en Kronos ( 1936 ). Maar de eer ging uiteindelijk naar de tweevoudig Olympisch kampioen van 1988 en 1992, het paard Rembrandt van Nicole Uphoff.

In de discipline Eventing behaalden twee ruiter-paard combinaties het succes van het winnen van 2 Olympische medailles: Charles F. Pahud de Mortanges met Marcroix in 1928 en1932 en Mark Todd op Charisma in 1984 en1988. Mark Todd werd uitverkozen tot Eventingruiter van de Eeuw omdat hij, behalve de 2 gouden Olympische medailles, vele belangrijke wedstrijden won in de afgelopen 20 jaar.
Het paard van Pahud de Mortanges, Marcroix, verdient de titel van Eventingpaard van de Eeuw.

Milton met John Whitaker

©Hoefnet 1999

Deel: ' Hoefnet Beste ruiters en paarden van de eeuw '
Lees ook