Hoek Loos plaatst eerste CE-gekeurde drukvat bij EPZ

Sinds eind november geldt binnen de EEG de nieuwe `Pressure Equipment Directive' (PED). In deze norm (97/23/EC) worden specifieke eisen gesteld aan ontwerp, productie, inspectie en certificering van drukvaten. Na mei 2002 worden fabrikanten verplicht om volgens deze norm te leveren. Als eerste industriële gassenleverancier in Europa leverde Hoek Loos (Schiedam) aan EPZ een CE-genormeerde gas heater van Cryonorm.

Houtvergassingsproces Voor de Amercentrale in Geertruidenberg leverde Hoek Loos een stikstofinstallatie voor diverse toepassingen bij het vergassen van sloophout ten behoeve van het stoken van de centrale. Hierbij wordt de vloeibare stikstof verdampt en opgewarmd tot 20 ºC onder omgevings-temperatuur. Omdat de afnemer een vaste gastemperatuur van 5 ºC eiste, diende de installatie te worden voorzien van een elektrische gas-naverwarmer; dit apparaat is voorzien van een temperatuurvoeler in de gasuitlaat, waarmee het vermogen van de elektrische elementen wordt geregeld. Deze zijn geplaatst in een RVS drukvat volgens de gloednieuwe normering, en waren zelfs reeds geplaatst vòòr ingang van de nieuwe CE-norm.

Cryonorm gecertificeerd Op grond van door Stoomwezen bv uitgevoerde tests werd de fabrikant van de gas heater, Cryonorm (Alphen aan den Rijn), als eerste leverancier in Nederland gecertificeerd volgens de nieuwe CE-norm, en wel op de dag van invoering van deze Europese Pressure Equipment Directive, 29 november.

Schiedam, 27 januari 2000

Deel: ' Hoek Loos plaatst eerste CE-gekeurde drukvat bij EPZ '
Lees ook