Ingezonden persbericht

Rijswijk, 3 juni 2010

Hof van Justitie EU: Nederlands kansspelbeleid is "Europa-proof"

In een tweetal arresten van vanochtend heeft het Europese Hof van Justitie bevestigd dat de uitgangspunten van het restrictieve Nederlandse kansspelbeleid "Europa-proof" zijn:

- Nederland mag bepalen dat kansspelen uitsluitend mogen worden aangeboden door één door haar aangewezen vergunninghouder; de exclusieve vergunning van De Lotto voor sportweddenschappen is dan ook gerechtvaardigd;
- Ieder aanbod van kansspelen door niet-vergunninghouders zoals Ladbrokes en Betfair, ook via het internet, is illegaal;
- Ook overigens mag Nederland een totaalverbod op exploitatie van kansspelen via internet handhaven;
- Het Europese recht vereist ook niet dat deze exclusieve vergunningen van tijd tot tijd moeten worden aanbesteed, indien de vergunninghouder in overheidshanden is of een particuliere exploitant die onder streng overheidstoezicht staat. De Lotto valt in de tweede categorie.

Lotto-directeur Veenstra is zeer verheugd over de uitspraak: "Pogingen van buitenlandse commerciële kansspelaanbieders om het Nederlandse restrictieve stelsel te ondermijnen, zijn door het Hof nu eindelijk een halt toegeroepen. Weliswaar doet het Hof van Justitie in dit soort zaken geen einduitspraak ­ het laatste woord is aan de nationale rechter ­ maar de aanwijzingen van het Hof zijn overduidelijk." De Lotto verwacht dan ook dat de Nederlandse rechters spoedig tot een einduitspraak zullen komen waarbij de eisen van de commerciële kansspellobby definitief worden afgewezen.

Over De Lotto
De Lotto is een kansspelorganisatie opgericht in 1961. De Lotto wil op maatschappelijk verantwoorde wijze, middels haar kansspelproducten Lotto, Toto, Krasloten en Lucky Day, consumenten laten bijdragen aan de ontwikkeling van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid in Nederland. Na aftrek van het prijzengeld worden de opbrengsten van De Lotto afgedragen aan de beneficianten welke het verdelen over de goede doelen.

Sinds de oprichting is er meer dan 1,2 miljard euro naar de Nederlandse sport gegaan. Na de overheid is De Lotto al 49 jaar de grootste structurele financier van de Nederlandse sportwereld. Aan overige goede doelen waaronder het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Oranje Fonds, Skanfonds, Veteranenfonds en 14 Volksgezondheidsfondsen is sinds de oprichting circa 500 miljoen euro afgedragen.

Deel: ' Hof van Justitie EU Nederlands kansspelbeleid is 'Europa-proof' '
Lees ook