Hoger beroepsonderwijs staakt van 18 tot 20 mei

Ondertekening convenant met minister uitgesteld

Utrecht, 23 april 1999

Algemene Onderwijsbond
Abvakabo FNV
NFTO
Onderwijsbonden CNV

De gezamenlijke onderwijsbonden in het hoger beroepsonderwijs organiseren op 18, 19 en 20 mei regionale estafettestakingen op alle instellingen voor hoger beroepsonderwijs. De bonden besloten hiertoe hedenmiddag naar aanleiding van het feit dat het cao-overleg met de Hbo-raad gisteren is vastgelopen. In strijd met gewekte verwachtingen deden de werkgevers geen nieuw salarisbod. Hun laatste bod heeft het effect van een salarisverhoging van 1 procent in 1999, terwijl in de overige onderwijssectoren een algemene salarisverhoging van 2,3 procent is overeengekomen. Specifieke salarismaatregelen zijn door de Hbo-raad niet voorgesteld. In de algemene onderwijs-cao zijn daarover afspraken gemaakt met een effect van meer dan 2 procent. Na het mislukken van de laatste overlegronde is geen nieuwe datum afgesproken. Ook overleg tussen de onderwijsbonden en instellingsbesturen is in elk geval tot 20 mei opgeschort.
De onderwijsbonden willen voorkomen dat de salarisontwikkeling in het hbo al direct achterblijft bij die in de rest van het onderwijs, nu in het hbo voor het eerst decentraal over de inkomens wordt onderhandeld. In verband met het stroeve overleg hebben de bonden ook besloten een convenant met minister Hermans en de werkgevers over deze decentralisatie nog niet te ondertekenen. Dat zou dinsdag gebeuren.

De bonden roepen hun leden in het hbo in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland op om 18 mei 24 uur het werk neer te leggen. In Rotterdam wordt een grote regionale bijeenkomst georganiseerd voor de stakers. Op 19 mei volgen Zeeland, Noord-Brabant en Limburg met een bijeenkomst in Eindhoven en op 20 mei Groningen, Friesland en Drenthe (bijeenkomst in Groningen) en Gelderland, Overijssel en Flevoland (bijeenkomst in Arnhem).

Voor nadere informatie:
Kees van Kortenhof tel (079) 320 20 40 of gsm 06 53 20 47 36.

Deel: ' Hoger beroepsonderwijs staakt van 18 tot 20 mei '
Lees ook