Hondenbezitters zwaar ontevreden over het honden(poep) beleid


Nationale onderzoeken honden(poep)beleid zojuist bekend geworden

NIEUWEGEIN, 20160420 -- Ruim 2.000 hondenbezitters beoordelen het gemeentelijk hondenbeleid met een 3,5 gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan door Hondenpoep.nl. Tachtig procent van de ondervraagden geeft het beleid een onvoldoende, waarvan een kwart het waardeert met een één.

Veel gemeenten worstelen al jaren met de aanpak van hondenpoepoverlast. Of breder getrokken: met het hondenbeleid. Het begint al met de discussie over -wel of geen- hondenbelasting. Wel belasting betalen en nauwelijks de ruimte krijgen, nauwelijks voorzieningen of niet gehoord worden door gemeenten, het zijn allemaal zaken waar behoorlijk wat baasjes tegenaanlopen.

Vandaag wordt voor de derde keer het Nationaal symposium hondenbeleid georganiseerd. Het thema van de dag is: “positief en breed gedragen hondenbeleid: dat moet toch mogelijk zijn anno 2016?”. Een bijzondere ontwikkeling in het symposium is dat ditmaal ook de hondenbezitter om zijn mening wordt gevraagd. Daarbij worden ook de uitslagen van bovengenoemd onderzoek meegenomen.

Aldus Joost Lobstein, één van de initiatiefnemers van het symposium, is het allemaal niet zo denderend. Terwijl toch meer dan de helft van de gemeenten aangeeft – tevreden – te zijn over hun beleid. Er zijn een aantal zaken die verder opvallen. Allereerst betrekt maar een klein deel van de gemeenten (10 procent) de hondenbezitters bij het beleid. Ongeveer de helft van de gemeenten geeft aan het beleid niet te evalueren. Slechts drie procent betrekt de hondenbezitters bij de evaluatie.

"Als hondenbezitters wat voor elkaar willen boksen dan moeten ze zich gaan verenigen", zegt Mark de Haas, de tweede initiatiefnemer en consultant op het gebied van honden(poep)beleid. “Een deel van de hondenbezitters moet ook kritisch naar zichzelf kijken. Niet de hondenpoep (willen) opruimen én de hond te pas en onpas los laten lopen op plekken waar dit niet kan of wenselijk is, levert veel ergernissen op. Dat was zo, dat is zo en zal ook zo blijven. Verantwoord hondenbezit is hierbij het sleutelwoord.”

Maar er is hoop

Maar er is hoop….de opkomst bij het symposium was hoog, veel gemeenten toonden interesse in verandering van het beleid. De conclusie van dit symposium is dat gemeenten er verstandig aan doen om samen met de hondenbezitters aan de slag te gaan. “Luister naar de wensen van al die baasjes. En als er hondenbelasting wordt geheven, zorg ervoor dat een deel terugvloeit naar de doelgroep. Het begint met een visie, ontwikkeld in samenwerking tussen hondenbezitters en gemeenten. Goede voorzieningen, een positieve benadering en structurele voorlichting zijn van belang om uiteindelijk te komen tot een hondvriendelijk-hondenbeleid.” Aldus Mark de Haas & Joost Lobstein.


Deel: ' Hondenbezitters zwaar ontevreden over het honden(poep) beleid '
Lees ook