Ingezonden persbericht

SPIRIT TEGEN DE OORLOG - Honderd mensen op UvA-bijeenkomst

Gisteravond vond de discussiebijeenkomst plaats 'Na de tragedie in de VS: wat is de toekomst voor Bush' wereldorde?' in de Ronde Zaal van de UvA. Er waren honderd mensen aanwezig en de overtuiging om nu in actie te komen tegen de oorlog overheerste. Tientallen mensen schreven zich in voor een anti-oorlogscomité aan de UvA en namen zelf flyers mee om te verspreiden.

Na een inleiding van Paul Aarts (UvA-docent) en Peyman Jafari (Internationale Socialisten) kwam de discussie in de zaal vrij snel op gang. Naast vragen over wie er achter de aanslagen zouden kunnen zitten en in wat voor mate fundamentalisme nu werkelijk een oorzaak zou zijn, ging het debat vooral over de diepere achtergronden van de groeiende wereldcrisis: van bijdragen over het imperialisme van de VS en het Westen in het Midden-Oosten (van de Golfoorlog van '91 tot de verhoogde repressie van Israël tegen de Palestijnen afgelopen week), tot discussie over de kansen voor bevolkingen in de regio om in opstand te komen tegen hun eigen regeringen en ook daadwerkelijk een revolutie te kunnen winnen.

Ook de rol van de groeiende antikapitalistische beweging van Seattle tot Genua en het verschil in bewustzijn en actiebereidheid tussen nu en tien jaar geleden (Golfoorlog) en zelfs twee jaar geleden (Kosovo) om in verzet te komen tegen oorlog en imperialisme werd benadrukt en dat kon rekenen op applaus. Misschien wel de beste bijdrage kwam van iemand die werkt met allochtone jongeren in de Transvaalbuurt: hoe kunnen we nu zorgen voor onderling begrip en een vuist maken tegen racisme en de dreigende oorlog? Hierna volgden vooral bijdragen over hoe we lokaal aan de slag kunnen. Er werden gegevens uitgewisseld en er werd opgeroepen voor de diverse geplande activiteiten (zie onder).

Vanavond zal men opnieuw op de UvA bijeenkomen om activiteiten te plannen en coördineren: 18.00 uur op het balkon boven het Atrium.

Stuur door aan zoveel mogelijk anderen

A G E N D A T E G E N D E O O R L O G

Noteer deze activiteiten/initiatieven en doe mee:


* De dag dat er bommen vallen:

* Demonstreer om 19.00 uur bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag
* Demonstreer om 19.00 uur bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam
* Demonstreer om 20.00 uur bij de Martinitoren in Groningen Bovendien zullen er witte vlaggen (lakens) aan de huizen worden gehangen, ten teken dat men geen voorstander is van wraak als oplossing, zeker niet als dat betekent dat er nog meer onschuldige mensen slachtoffer zullen worden.


* Donderdag 20 september - 16.00 uur
OPRICHTING anti-oorlogscomité aan de Vrije Universiteit Amsterdam Verzamelen hoofdingang VU aan de Boelelaan
Meer informatie via: 06-24756743 (Alex).


* Donderdag 20 september - 18.00 uur
ACTIEVERGADERING anti-oorlogscomité Universiteit van Amsterdam Balkon boven het Atrium - Oudezijds Achterburgwal 237 Meer informatie via: 06-24782865 (Peyman).


* Zaterdag 22 september - 14.00 tot 16.00 uur
WIJ WILLEN GEEN OORLOG: verzamelen op de Dam in Amsterdam om met zoveel mogelijk mensen te informeren, flyeren en mobiliseren voor de diverse anti-oorlogsactiviteiten/initiatieven in Nederland. Meer informatie via: info@internationalesocialisten.org of bel naar: 06-24782865 (Peyman).


* Maandag 24 september - 16.00 tot 18.00 uur
Na de tragedie in de VS: WAT IS DE TOEKOMST VOOR BUSH' WERELDORDE? Sprekers: Harry van Bommel (SP), René Danen (Amsterdam Anders/De Groenen) en Bart Griffioen (Internationale Socialisten) Zaal 4A-05 in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam Meer informatie via: 06-24756743 (Alex).


* Zondag 30 september (voorlopige planning)
LANDELIJKE DEMONSTRATIE TEGEN DE NIEUWE OORLOG
In Amsterdam of Den Haag. Tijd en precieze plaats volgen z.s.m. Meer informatie via: 030-2714376 of mail: o43@kerkenvrede.nl


* Recent opgerichte informatieve emaillijst over de algehele politieke situatie sinds de aanslagen in de VS en aanverwante activiteiten: https://www.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisis


* Wil je nu lokaal helpen meebouwen aan anti-oorlogscomité's? Kom naar één van bovenstaande activiteiten of mail naar: info@internationalesocialisten.org of bel: 06-24782865 (Peyman).

Deel: ' Honderd mensen op discussiebijeenkomst UvA '
Lees ook