Honderdjarige weet van geen ophouden


HOORN, 20081007 -- Een krasse oude dame, die van geen ophouden weet. Zo mag je stoomlocomotief 30 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik rustig noemen. Er zijn meer locomotieven te vinden die de eerbiedwaardige leeftijd van honderd jaar hebben bereikt, maar loc 30 heeft de afgelopen eeuw vrijwel onafgebroken dienst gedaan en dat doet geen locomotief in ons land haar na. Na zestig jaar werk op terreinen van gasfabrieken in Rotterdam, rijdt ze inmiddels alweer veertig jaar bij de Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Ook in de komende herfstvakantie, van 17 tot en met 26 oktober 2008, is de honderdjarige daar in actie te bewonderen.

Van Rotterdam naar Hoorn

De twintig ton zware locomotief 30 kwam op 3 oktober 1908 aan in Rotterdam. Ze was gebouwd door de Duitse fabriek Jung en ging het rangeerwerk verrichten op het terrein van de gasfabriek aan de Oostzeedijk in Kralingen. Tussen 1926 en 1967 was ze te vinden bij de Keilehaven in de Maasstad.
Veel Rotterdammers zullen zich de locomotief overigens niet kunnen herinneren. De werkzaamheden bestonden uit het verplaatsen van wagens met cokes en de terreinen van de gasfabriek waren met hoge muren afgesloten. Toch werd de locomotief in de jaren zestig ontdekt door spoorwegliefhebbers en zo gebeurde het dat locomotief 30 de eerste locomotief werd waarmee de Museumstoomtram veertig jaar geleden voor het eerst toeristische stoomtreinen in ons land ging rijden. Dat gebeurde net als nu op de museumspoorlijn tussen de Noord-Hollandse plaatsen Hoorn en Medemblik.

Herfstvakantie

De verjaardag van locomotief 30 zal uitgebreid worden gevierd in de komende herfstvakantie. Van 17 tot en met 26 oktober 2008 komt de honderdjarige dagelijks in actie tussen Hoorn en Medemblik en kan iedereen een rit met de locomotief maken. In de herfstvakantie vertrekken om 11.00 uur en om 13.30 uur stoomtrams van Hoorn naar Medemblik. Een half uur voor het vertrek van iedere stoomtram, krijgen de jongste bezoekers de kans een kolentaart met slagroom te geven aan het vuur van locomotief 30. Hiermee kan in locomotief 30 de stoom worden gemaakt om mee te rijden De honderdjarige trekt de tram die om 13.30 uur uit Hoorn vertrekt. Eenmaal aangekomen in Medemblik kan iedereen die dat wil een stukje op de oude locomotief meerijden om te zien hoe zij werkt.

Meer informatie

Meer informatie over de honderdjarige locomotief 30 en de ritten die de locomotief in de herfstvakantie rijdt, zie: www.museumstoomtram.nl of tel. 0229-214862.


Deel: ' Honderdjarige stoomlocomotief weet van geen ophouden '
Lees ook