Hongersnood Ethiopië gaat pieken in september, ondanks huidige regenval

Hongersnood Ethiopië gaat pieken in september, ondanks huidige regenval

Den Haag, 4 mei 2016 - Sinds vorige week regent het dagelijks in grote delen van Ethiopië, ook in de zwaar door droogte getroffen noordoostelijke Afar regio. De normaal te verwachten regenperiode van maart – april, is met vertraging eindelijk begonnen na anderhalf jaar droogte. Hoewel de waterbassins weer vol regenwater zitten, betekent dit geen einde aan de hongersnood van 10 miljoen Ethiopiërs.

De voedselcrisis zal zijn piek bereiken in september, omdat vanaf die maand pas de eerste oogsten kunnen worden binnengehaald. Cordaid geeft sinds november vorig jaar noodhulp, met steun van donateurs en de Nederlandse overheid, maar het voortzetten van de hulp in de vorm van voedseldistributies is harder nodig dan ooit. In heel Afrika zijn naar schatting 42 miljoen mensen getroffen door hongersnood als gevolg van El Nino.

Ton Haverkort, regionaal directeur van Cordaid gestationeerd in Addis Abeba: “De regens moeten leiden tot een nieuwe oogst, maar het distribueren van zaaigoed, het inplanten en volgroeien van de gewassen gaat nog maanden duren. Het kost tijd voordat de weidegronden zijn hersteld en het vee is aangesterkt en weer melk en jongen kan geven. Noodhulp in de vorm van voedseldistributies en behandeling van ondervoeding blijft van levensbelang”. Hoewel Ethiopië door zijn uitgestrektheid verschillende ecologische zones kent, waardoor er verschillende regenperiodes zijn, lijkt nu sprake van 1 gecombineerd regenseizoen. De regenval maakt dat Cordaid is gestopt met het zogenaamde ‘watertrucking’, het vullen van waterbassins via tankwagens.

De regenval brengt ook nieuwe problemen met zich mee. Landbouwgrond en infrastructuur raken beschadigd. Verzwakt vee overlijdt bij plotselinge blootstelling aan koud regenwater door onderkoeling en de kadavers kunnen het drinkwater besmetten met allerlei bacteriën, waardoor vooral kinderen ziek worden. De noodsituatie is door de regenval echter absoluut niet voorbij en er is dringend behoefte aan geld om de ramp te bestrijden. Cordaid roept haar donateurs op giften over te maken op gironummer 667.

Cordaid

De Nederlandse maatschappelijke organisatie Cordaid bestrijdt armoede in conflict- en geweldgebieden waar 1,2 miljard mensen leven in ontwrichte samenlevingen. De hulporganisatie verbindt noodhulp met ontwikkeling door middel van programma’s voor veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs en werk. Met resultaatgerichte financiering en eigen investeringsfondsen werkt Cordaid vanuit de lokale gemeenschappen om kansen te creëren voor de allerarmste, meest kwetsbare en uitgesloten mensen. Cordaid wordt gesteund door bijna 300.000 Nederlandse donateurs en werkt in 22 landen met 400 medewerkers en een budget van 152 miljoen. In Ethiopië is Cordaid al jaren actief, onder andere in het aanleggen van wateropvangsystemen in semi-aride gebieden.

Deel: ' Hongersnood Ethiopië gaat pieken in september, ondanks regenval '
Lees ook