Novib

Novib: 500.000 euro noodhulp voor Zimbabwe

Hongersnood zuidelijk Afrika bedreigt miljoenen

Den Haag, 5 juli 2002

In zuidelijk Afrika, met name in landen als Zimbabwe en Malawi, worden miljoenen mensen bedreigd door de hongerdood. Verspreid in de regio zijn al honderden mensen overleden en aangezien de oogst is mislukt, dreigen er veel meer mensen het slachtoffer te worden. Ondervoeding is er nu al wijdverbreid. Door diverse oorzaken â droogte, mismanagement, aids, verkoop van buffervoorraden â dreigt een enorme humanitaire ramp. Nu al is duidelijk dat er 4 miljoen ton voedsel nodig is, waarvan 2,8 miljoen moet worden ingevlogen van andere continenten. Als de VN, de EU, regeringen en particuliere hulporganisaties niet op de kortst mogelijke termijn hun inspanningen opvoeren en coördineren, dreigen binnen enkele maanden miljoen mensen te sterven. De nieuwe oogst van begin 2003 zullen zij niet meer meemaken.

Om een bijdrage te leveren aan bestrijding van de ergste noodsituaties heeft Novib nu besloten een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor noodhulp aan de organisaties in Zimbabwe. Dit bedrag is afkomstig uit eigen fondsen van Novib.
Het geld wordt onder meer besteed aan de Lower Guruve Development Association in het uiterste noorden van Zimbabwe. Voor 2700 gezinnen zullen twee zakken maismeel worden aangekocht en voor 13.500 scholieren een voedzame drank. In het noordwesten van het land ontvangt het Kulima Mbobumi Training Center steun om 36.000 gezinnen van zaad te voorzien, zodat in de periode oktober â maart, mais, gierst en sorghum verbouwd kan worden op kleine akkertjes van een halve tot een hele hectare.
Binnen Oxfam International, waarvan Novib het Nederlandse lid is, wordt samen opgetrokken met Oxfam Canada. Zodoende worden in Matabeleland bijna 350.000 mensen voorzien van o.m. graan, bonen en noten. Ook zullen in 19 plattelandsdistricten in Zimbabwe de meeste kwetsbare inwoners watermeloenzaden uitgereikt krijgen. Aan een verder geïntegreerd noodhulpprogramma van Oxfam International â een federatie van 12 nationale hulporganisaties waarvan Novib in Nederland lid is â wordt inmiddels koortsachtig gewerkt.

Bron: Novib, 5 juli 2002
Auteur: Novib

Deel: ' Hongersnood zuidelijk Afrika bedreigt miljoenen '
Lees ook