Leiden, 22 juli 1999 (11:30 uur)

PERSBERICHT

Manifestatie en hongerstaking wegens arrestatie "witte illegaal"

Op woensdag 21 juli om 13:30 uur heeft de Amsterdamse politie de heer Mimoun Aarrass opgepakt na afloop van een bezoek dat hij, op uitnoding, bracht aan de arbo-dienst aan de Wildenborg. Hij werd buiten opgewacht door 6 agenten. Aarrass wordt beschuldigd van een poging om een schijnrelatie aan te gaan. Het betreft een zaak van 2 jaar geleden.

Aarrass is een van de Marokaanse "witte illegalen" die deze winter 39 dagen in hongerstaking waren. Hij verbleef tot gistermorgen samen met 15 andere leden van het Amsterdamse Comité Witte Illegalen (ACWI) in kerkasiel in de Amsterdamse Driestromenkerk, in afwachting van een uitspraak door de commissie van burgemeesters. De heer Aarrass verkeerd in grote geestelijke nood. De spanning en onzekerheid is de afgelopen maanden voor veel "witte illegalen" ondragelijk geworden. De politie weigert echter familie van Aarrass toestemming voor een bezoek in bureau.

Op woensdagavond om 19:00 hield dominee Cees van Veelen van de Driestromenkerk voor de deur van het politiebureau aan de Leyenberghlaan nr. 15 een korte gebedsdienst. Hij kondigde daarna resoluut aan in hongerstaking te gaan ("bidden en vasten") todat Aarrass weer op vrije voeten gesteld is. Van Veelen vind het een schande dat iemand die asiel heeft gekregen in zijn kerk toch door de politie opgepakt wordt. Het is voor zover bekend voor het eerst in 30 jaar dat iemand in kerkasiel toch door de politie wordt gearresteerd. Staatssecretaris Schmitz heeft destijds nog verklaard dat een kerkasiel in Nederland in principe niet geschonden zou worden. De vraag is of staatssecretaris Cohen een beleidswijziging heeft doorgevoerd.

Inmiddels is er een permanente manifestatie voor het politiebureau in Amsterdam Zuid (vlak bij station WTC) op gang gekomen. De afgelopen nacht hebben de dominee en ongeveer 15 "witte illegalen" in de regen doorgebracht op de stoep van het gebouw. De komende uren worden meer sympathisanten en "witte illegalen" verwacht.

Het landelijk comité Geen mens is illegaal eist de vrijlating van Aarrass. Het aangaan van "schijnrelaties" is geen misdaad, maar een van de laatste noodsprongen die mensen zonder papieren nog hebben, wanneer ze door de overheid in een onmenselijke situatie gebracht zijn. Geen mens is illegaal is van mening dat de enige oplossing voor de problemen van alle "witte illegalen" een generaal pardon is.

Voor meer informatie kunt u bellen met


- Amsterdamse Comite Witte Illegalen (ter plekke): 06-20635230
- Dominee Van Veelen: 06-22222813

- De Driestromenkerk: 020-6975550

- Landelijk Comité Geen mens is illegaal: 071-5127619

Deel: ' Hongerstaking wegens arrestatie "witte illegaal" '
Lees ook