---

Ministerie van Defensie---

Foto: Vertrek hoofdmacht Task Force Fox (Hennie Keeris)

Hoofdmacht "Task Force Fox" vertrokken naar Macedonië

12-06-2002

Minister Frank de Grave (Defensie) heeft vandaag (12 juni) op de vliegbasis Eindhoven de militairen die in Macedonië deel uit gaan maken van "Task Force Fox" uitgezwaaid. In totaal stuurt ons land ongeveer 350 militairen naar Macedonië. Deze zijn afkomstig van alle krijgsmachtdelen maar met name de Koninklijke Landmacht. In zijn toespraak zei minister De Grave ondermeer: "De Nederlandse regering heeft het volste vertrouwen in uw getraindheid om deze missie aan te kunnen. U bent daar op uitnodiging van de Macedonische regering. Als minister van Defensie weet ik zeker dat u, net zoals uw voorgangers bij vele andere missies de afgelopen jaren, uw werk professioneel zult verrichten en dat het een geslaagde missie zal worden."

De minister eindigde zijn toespraak met "goede reis en behouden thuiskomst". Hierna stapten de leden van het detachement in het vliegtuig dat hen naar Skopje brengt. Onder hen sergeant Van Diepen die desgevraagd verklaarde: "Wij zijn goed voorbereid, we hebben les gehad in de geschiedenis en de cultuur van het land." Sergeant Oostra voegt er aan toe: "Je hebt een specifieke taak in een andere omgeving, een ander land met andere mensen. Dat zijn ook de dingen waarvoor je bij de landmacht gaat. Ze weten thuis dat het kan gebeuren en je bent ervoor opgeleid." Het is voor sergeant Van Diepen niet de eerste uitzending. Zijn moeder die achterblijft in de inmiddels lege vertrekhal was een van de weinige aanwezige familieleden. Ze vertelt: "Iedereen heeft gisteren al afscheid genomen in de kazerne. Wij waren in Oirschot. Sander ziet er niet tegenop want hij is al eerder op uitzending in dat gebied geweest. Sander is vrijgezel, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker voor hem denk ik. Hij gaat er in elk geval vol vertrouwen heen. Hoe lang hij moet blijven, vier of zes maanden, maakt hem niet zoveel uit."

Nederland neemt op 26 juni de leiding over "Task Force Fox" over van Duitsland. Nieuwe commandant van de "task force" wordt dan Brigade-generaal H.A. de Jonge van de Koninklijke Landmacht. (foto's: Hennie Keeris)


* Toespraak van Minister De Grave

Foto: Vertrek hoofdmacht Task Force Fox (Hennie Keeris)

Deel: ' Hoofdmacht 'Task Force Fox' vertrokken naar Macedonië '
Lees ook