VERENIGING MENSA NEDERLAND

Uitreiking MensaQuotient aan prof. Span

P E R S B E R I C H T

HOOGBEGAAFDEN BESCHRIJVEN ZICH

Dinsdagmiddag 11 maart zal de Vereniging Mensa Nederland aan professor Pieter Span van de PABU, Psychologsche Adviespraktijk Begaafden van de Universiteit Utrecht, het eerste exemplaar van Het MensaQuotiënt uitreiken. De Vereniging Mensa Nederland, de vereniging voor hoogbegaafden, bestaat dit jaar veertig jaar en ter gelegenheid van dit jubileum presenteert zij dit boek over hoogbegaafdheid en hoogbegaafden. In dit boek wordt aandacht besteed aan de klinische kant van intelligentie en is door middel van 14 interviews met leden en zeer bekende Nederlanders ook ruime aandacht voor de sociale aspecten, de mens achter het hoge IQ-getal.
De uitreiking vindt plaats te Bunnik (Utrecht).

De tekst van het boek is doorvlochten met 14 interviews van bekende en minder bekende hoogbegaafden: zo vertellen Wubbo Ockels en Yvonne Kroonenberg over hun ervaringen met hoogbegaafdheid en Mensa. Ook minder bekende hoogbegaafden hebben ieder een eigen verhaal: de één omschrijft de kennismaking met Mensa als een 'thuiskomen', voor de ander is de vereniging slechts één van de vele liefhebberijen. Juist deze persoonlijke verhalen brengen het begrip hoogbegaafdheid tot leven: het gaat over de mens achter het hoge IQ-getal.

Het MensaQuotiënt, bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over intelligentie en hoogbegaafdheid in het algemeen. Wat is intelligentie en hoogbegaafdheid? Wat meet je bij een intelligentietest? De honderd jaar oude geschiedenis van de IQ-test passeert de revue. Het tweede deel gaat over veertig jaar verenigingsleven van Mensa Nederland. De vereniging is in veel opzichten verrassend 'gewoon', toch geeft het boek ook een aardig inzicht in de 'bijzondere' aard van de vereniging.
Het boek is geschreven door twee leden van de vereniging, Anne Hofstede en Karina Meerman.

Uitnodiging aan de redactie:
De uitreiking vind plaats in een locatie te Bunnik (gemeente Utrecht).
15.30 Ontvangst. Toelichting op vereniging en activiteiten. Gelegenheid voor interviews en te praten met bestuur van vereniging, de auteurs, enkele geïnterviewden en leden.
16.00 Ontvangst leden van de vereniging en gasten. (Desgewenst komt u om 16.00 uur)
16.30 Uitreiking eerste exemplaar aan professor Span van Universiteit Utrecht.
Napraten tot uiterlijk 17.30


---

-
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie over Het MensaQuotiënt en de presentatie, kunt u contact opnemen met de press-officer van de vereniging Marja ter Weeme (055-5795544) of e-mail: mensaquotient@mensa.nl. Voor informatie over de vereniging zie ook WWW.Mensa.nl

Het MensaQuotiënt, door Anne Hofstede en Karina Meerman, uitgegeven door Vereniging Mensa Nederland, 160 p., ISBN 90-76846-06-5, is te koop vanaf 11 maart voor Euro 14,50.


07 mrt 03 08:41

Deel: ' Hoogbegaafden reiken MensaQuotient uit aan professor Span '
Lees ook