Hortus Festival eert Sébastien Érard


Tientallen zomerconcerten op prachtige locaties

Amsterdam, Utrecht, Leiden, Haren, 20120709 -- De negende editie van het Hortus Festival brengt een eerbetoon aan Sébastien Érard. Hij behoort tot de invloedrijkste instrumentenbouwers uit de muziekgeschiedenis. Zijn instrumenten spelen tijdens het Hortus Festival dan ook een prominente rol.

Van 18 juli t/m 26 augustus programmeert Neerlands groenste zomerfestival voor kamermuziek maar liefst 28 concerten in de botanische tuinen en tropische kassen van de Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, de Hortus Botanicus in Leiden en de Hortus Haren. Nederlandse topmusici laten de muziek weerklinken van componisten als J.S. Bach, Dussek, Liszt, Wagner en Fauré.

Het Hortus Festival staat voor authentieke kamermuziek (periode 1850-1950) gespeeld op authentieke instrumenten. Het festival is vooral geliefd vanwege de duidelijke artistieke lijn in de programmering, de intimiteit van de concerten en de bijzondere locaties. Artistiek leider Maarten van Veen heeft wederom een indrukwekkend programma samengesteld. Alle concerten staan in het teken van Sébastien Érard. “Hij voorzag alle grote componisten en musici uit zijn tijd, waaronder Chopin en Ravel, van piano’s, klavecimbels  en harpen”, vertelt Van Veen over de fameuze Parijse pianobouwer. “Het hamermechaniek dat hij voor de piano ontwikkelde is nog steeds de basis is voor de hedendaagse instrumenten. De mogelijkheden die zijn snelle repetitiemechaniek bood heeft grote invloed gehad op composities van bijvoorbeeld Franz Liszt en Ludwig van Beethoven. De karakteristieke klank van de Erard-instrumenten is voor mij een wegwijzer door het landschap van de 19e en de vroege 20e eeuw.” Vanzelfsprekend worden voor alle festivalconcerten Érard piano’s ingezet en speelt ook Gwyneth Wentink haar programma op een authentieke Érard harp.


Madame Érard
Het programma Le Salon de Madame Érard vertelt het verhaal over de feestjes en de privéconcerten die de vrouw van Sébastien Érard organiseerde in haar eigen Salon La Muette. Zij wist hiervoor grote namen te strikken. De salon werd een ontmoetingsplek voor talrijke musici, componisten en schrijvers. Dankzij de briefwisselingen uit die tijd, die goed bewaard zijn gebleven, weten we wie er kwamen en welke muziek er gespeeld werd. Sopraan Marieke Steenhoek en Maarten van Veen op piano nemen u met dit theatrale programma mee terug in de tijd en laten de muziek weerklinken die ook in Salon La Muette heeft geklonken. Met onder meer werken van Berlioz, Gounod, Rossini en Meyerbeer.


Zie het programmaoverzicht voor een compleet overzicht van alle concertprogramma’s, met onder meer Gwyneth Wentink die schittert in Debussy’s Claire de Lune en het Hortus Ensemble dat Mahler en Schönberg speelt. Voor kinderen t/m 12 jaar verzorgt Sébastien Érard in hoogsteigen persoon de workshop Hamertje Tik!


Kaartverkoop en informatie: www.hortusfestival.nl
Concertkaarten € 25,00 / Vrienden van de Hortus en CJP € 22,50
Kinderworkshop € 5,00
De concerten worden aangeboden in combinatie met diverse culinaire en botanische arrangementen.


Deel: ' Hortus Festival eert Sébastien Érard '


Lees ook