Ingezonden persbericht


PRNL0000011

HP rapporteert resultaten eerste kwartaal 2003

Omzet $17,9 miljard: daling van 1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Brutomarge 26,5%: stijging van 0,6% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. (Non-GAAP) operationele winst $1,1 miljard: stijging van 25 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. GAAP operationele winst $879 miljoen: stijging van 107 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Personal Systems winst $33 miljoen, tegenover verlies $68 miljoen in het voorgaande kwartaal. Enterprise Systems verkleint verlies met 36% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

GAAP winst per aandeel 24 dollarcent: stijging van 85% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. (Non-GAAP) winst per aandeel 29 dollarcent: stijging van 21% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 2 dollarcent hoger dan de verwachting van financieel analisten.

Verwachte (non-GAAP) winst per aandeel voor het tweede kwartaal 2003: 27 dollarcent.

Amstelveen, 26 februari 2003 - HP rapporteert over het eerste kwartaal van fiscaal 2003 eindigend op 31 januari, een omzet van $17,9 miljard vergeleken met 18,0 miljard in het voorgaande kwartaal. In deze omzet wordt de aanhoudende terughoudendheid in zakelijke IT-bestedingen in zowel de Verenigde Staten als Japan, weerspiegeld. Daar staat tegenover dat Europa en Azië/Pacific kwartaal na kwartaal een solide omzetgroei laten zien.

De non-GAAP (voorheen pro forma) operationele winst bedroeg 1,1 miljard dollar, een toename van 25 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. De operationele winst bedroeg 6,2 procent van de totale omzet. Het voorgaande kwartaal was dit 4,9 procent. De winst per aandeel voor het eerste kwartaal in 2003 was 29 dollarcent, vergeleken met 24 dollarcent in het vierde kwartaal van 2002 een stijging van 21 procent.

De operationele winst voor het eerste kwartaal bedroeg $ 879 miljoen, een stijging van 107 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. De operationele winst bedroeg 4,9 procent van de omzet, een toename van 2,4 procent. Per aandeel bedraagt de winst 24 dollarcent; 85 procent meer dan de 13 dollarcent uit het voorgaande kwartaal.

De brutomarge verbeterde met 0,6 procentpunt van 25,9% tot 26,5%. Daarmee wordt benadrukt dat de kostenstructuur van HP verder verbetert. De met de integratie samenhangende besparingen over het eerste kwartaal kwamen op $734 miljoen uit. Dat is niet alleen een verbetering ten opzichte van het laatste kwartaal van 2002, $482 miljoen, maar ook 14% beter dan het streefcijfer zoals dat voor het eerste kwartaal was vastgesteld. Bovendien konden de kosten (non-GAAP) als percentage van de netto-inkomsten in vergelijking met het vorige kwartaal, 21% verder worden teruggebracht tot 20,3%.

"HP maakt goede voortgang en blijft goed presteren" zei Carly Fiorina, chairman en CEO van HP. "Het eerste kwartaal laat de beste winstresultaten zien sinds de fusie tussen HP en Compaq. Hiermee tonen we duidelijk verdere verbetering in onze bedrijfsvoering aan. We hebben sterke voortgang geboekt in de kostenstructuren en zagen wederom kans ons marktaandeel in alle markten te vergroten, terwijl de brutomarges verbeterden. Daling in omzetcijfers bleef voornamelijk beperkt tot de Verenigde Staten waar de bestedingen onverminderd zwak zijn. Buiten de Verenigde Staten groeide de winst met 3 procent ten opzicht van het voorgaande kwartaal met sterke resultaten in Europa en in Azië/Pacific."

Ondanks de onzekere markt verwacht HP de voorspellingen van de financieel analisten (een winst per aandeel van 27 dollarcent in het tweede kwartaal) waar te kunnen maken.

Het volledige Engelstalige persbericht over de resultaten van het eerste kwartaal en meer informatie over de financiële gegevens van HP zijn te vinden op http://www.hp.com.

Informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl

HP is toonaangevend wereldwijd leverancier van IT producten, technologieën, oplossingen en diensten voor consumenten en organisaties. Het aanbod van HP omvat IT-infrastructuur, global services, personal computing, internet access devices, imaging en printing. Op 3 mei 2002 werd de fusie met Compaq Computer Corporation een feit.

Contactpersoon voor de redactie:
(niet voor publicatie)

Jolanda Peek
Manager Integrated Communications

Tel 030 283 26 21
Fax 030 289 06 23
jolanda_peek@hp.com

Nederlandstalige persberichten op www.hp.nl/pers

Deel: ' HP rapporteert resultaten eerste kwartaal 2003 '
Lees ook