HP zet schouders onder Itanium-systemen

Nieuwe klanten, nieuwe records, nieuwe chipset, nieuwe software en opening van derde HP/Intel Solution Center
AMSTELVEEN, 25 februari 2003 - HP heeft een reeks aankondigingen gedaan die de acceptatie van Itanium 2-platforms in het bedrijfsleven onderstreept. De aankondigingen betreffen nieuwe klanten, nieuwe software van partners van HP, een derde HP en Intel Solution Center in Shanghai (China), nieuwe snelheidsrecords en een nieuwe chipset. Volgens marktonderzoeker IDC groeit de op Itanium-processors gebaseerde servermarkt met 193 procent per jaar en is HP leverancier nummer één.

Nieuwe klanten die HP Itanium 2-systemen in gebruik hebben genomen, zijn de Britse meubelfabrikant Multiyork; IJslands grootste ziekenhuis, het Landspitali University Hospital; Queens University in Belfast; Samsung Advanced Institute of Technology in Korea en het California Institute of Technology. Naast de honderden technische applicaties die momenteel al beschikbaar zijn voor de Itanium 2-servers van HP, is ook een aantal nieuwe zakelijke toepassingen geannonceerd, waaronder door BEA, Oracle en SAP.

Solution Center
Onlangs is in Shanghai het derde HP/Intel Solution Center geopend, waar klanten terecht kunnen om systemen te testen, teneinde sneller Itanium-oplossingen te implementeren die gebaseerd zijn op de besturingssystemen HP-UX, Microsoft Windows en Linux. Deze centra worden door medewerkers van HP en Intel gezamenlijk gerund, zodat klanten over de gecombineerde expertise van Itanium-specialisten kunnen beschikken. Beide bedrijven hebben reeds soortgelijke Itanium-centra in Cupertino, Californië en in Grenoble.

Hoogste prestaties
In navolging van eerdere benchmark-records, maakt HP ook nu weer een reeks records bekend, die zijn bereikt met de op de Itanium 2 gebaseerde HP Server rx5670 met vier processors. De HP rx5670 boekte een TPC-C benchmark-resultaat van 87.741 bij 5,03 dollar per transactie per minuut (tpmC). De server was voorzien van een 64-bit pre-release versie van Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition en Microsoft SQL Server 2000, Enterprise Edition (64 bit). Een volledige lijst van alle benchmarks is beschikbaar op www.tpc.org.

De HP rx5670 met HP-UX 11i, Oracle Database en HP StorageWorks va7100 disc-arrays behaalde een resultaat van 3090 volledig verwerkte assembly-orders per uur op de two-tier SAP Standard Application Assemble to Order (ATO) Benchmark. Dezelfde combinatie maar nu met HP StorageWorks va7400 disc-arrays bereikte een gebruikersaantal van 4200 (zie noot 1) met de Oracle Application Standard Benchmark.

Zeer schaalbare processor-chipset
Tevens annonceert HP de nieuwe super-scalable processor chipset sx1000 en de HP mx2 dubbele processormodule. Deze producten bieden klanten de mogelijkheid om hun IT-kosten in de hand te houden, door de snelheid van bestaande servers makkelijker te kunnen verhogen. Met deze chipset kunnen HP-servers op basis van Itanium-processors in totaal meer chips bevatten, terwijl de module het aantal Itanium 2-chips in een server verdubbelt. De HP sx1000 chipset maakt een snelle communicatie tussen processors, Input/Output en geheugen mogelijk en ondersteunt zowel de op stapel staande Intel Itanium 2 als de HP PA-8800 processors. Voorts biedt de chipset investerings-bescherming voor PA-RISC klanten, omdat zij op Itanium-systemen kunnen overstappen via een eenvoudige vervanging van het processorbord.

Beschikbaarheid
De op de sx1000-chipset gebaseerde versie van Superdome met de toekomstige Itanium 2-processor 6 MB (Madison) zal naar verwachting medio dit jaar verkrijgbaar zijn. Mid-range servers met de sx1000 zullen volgens plan in de tweede helft van 2003 geleverd worden en mx2-gebaseerde servers zullen in de eerste helft van 2004 op de markt komen.

(1) Per 13 januari 2003. HP Server rx5670, vier processors, Intel Itanium 2 op 1 GHz, Oracle Applications Standard Benchmark versie 11.5.6, 4200 gebruikers, 1,51 sec. gemiddelde responstijd. Gedetailleerde benchmarkinformatie is beschikbaar op www.oracle.com/apps_benchmark/html/index.html/results.html.

Over HP
HP is toonaangevend wereldwijd leverancier van IT producten, technologieën, oplossingen en diensten voor consumenten en organisaties. Het aanbod van HP omvat IT-infrastructuur, global services, personal computing, internet access devices, imaging en printing. Op 3 mei 2002 werd de fusie met Compaq Computer Corporation een feit. Meer informatie is te vinden op www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

Jos Baltes
020 547 71 55

MCS, Perlita Fränkel
023 562 82 08

Deel: ' HP zet schouders onder Itanium-systemen '
Lees ook