Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Hr.Ms. Rotterdam

Hr.Ms. Rotterdam terug tijdens Vlootdagen

14-07-2001

Wellicht nog nooit zal een marineschip zoveel belangstelling van het publiek ondervinden als Hr. Ms. Rotterdam bij haar terugkeer in de Haven van Den Helder op zondag (15 juli) rond 15.00 uur. Tienduizenden mensen, op het marineterrein aanwezig vanwege de Nationale Vlootdagen, zullen getuige zijn van het afmeren. Het amfibisch transportschip is op 21 juni in het kader van UNMEE vertrokken uit de havenstad Massawa in Eritrea.

Hr. Ms. Rotterdam zal met het nodige ceremonieel worden onthaald. Zo zullen er saluutschoten worden afgevuurd, speelt op de kade de Marinierskapel der Koninklijke Marine en geven waterspuitende sleepboten het geheel een extra feestelijk tintje.

Hr.Ms. Rotterdam maakte deel uit van UNMEE, de United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea. Op 20 november 2000 vertrok het schip voor de eerste maal richting de Hoorn van Afrika om goederen af te leveren. Daarvan kwam het 14 februari 2001 terug, om op 17 mei opnieuw richting Massawa af te reizen. Bij deze tweede reis in het kader van UNMEE nam het Landing Platform Dock onder andere een Baileybrug, een noodhospitaal en schoolartikelen mee naar Afrika. Het schip vervoert op de terugreis militaire voertuigen, maar heeft ook materialen aan boord die tijdens de missie in Eritrea en Ethiopië zijn gebruikt. De meer dan 500 leden van het Korps Mariniers die naar Eritrea waren uitgezonden, zijn enkele weken geleden bijna allemaal al weer per vliegtuig naar huis teruggekeerd.

De Nationale Vlootdagen, waar dit jaar weer ruim 200.000 bezoekers worden verwacht, duren tot en met zondagmiddag 17.00 uur. (Foto's: CAVDKM)
Nationale Vlootdagen 2001

Deel: ' Hr.Ms. Rotterdam terug tijdens Vlootdagen '
Lees ook