---

Ministerie van Defensie---

Fokker G-I jachtvliegtuig (Sectie Luchtmacht Historie)

Hr.Ms. Urk zoekt resten vliegtuig Tweede Wereldoorlog

14-05-2002

De mijnenjager Hr.Ms. Urk zoekt vandaag (14 mei) op de Nieuwe Waterweg naar de resten van een in de meidagen van 1940 neergestort jachtvliegtuig van de toenmalige Nederlandse luchtmacht. Het gaat om een Fokker G-I luchtkruiser die op 10 mei door Duitse vliegtuigen kort na de start vanaf het vliegveld Waalhaven in Rotterdam-Zuid werd neergeschoten en in de Nieuwe Waterweg stortte. De vlieger kwam daarbij om het leven. Zijn stoffelijk overschot werd al in juni 1940 geborgen.

Hr.Ms. Urk is momenteel aanwezig in Rotterdam in verband met de herdenking van het feit dat 400 jaar geleden de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd opgericht. Hiertoe ligt het schip morgen (15 mei) en donderdag in de Schiehaven bij de Oude Delft. Naar aanleiding van een verzoek van de Stichting Fokker G-I gebruikt de mijnenjager haar toch al geplande aanwezigheid in Rotterdam om de zoektocht op de Nieuwe Waterweg uit te voeren. Het gaat daarbij om het stuk tussen de Vulkaanhaven en de Wiltonhaven.

De Fokker G-I was een van de vliegtuigen waar de Nederlandse luchtstrijdkrachten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog over konden beschikken. Het was een tweepersoons luchtkruiser bedoeld om vijandelijke vliegtuigen uit te schakelen. De betreffende G-I was ingedeeld bij de 3e Jachtvlieg Afdeling op het vliegveld Waalhaven in Rotterdam Zuid. Op dit vliegveld waren op 10 mei 1940 elf gevechtsgerede G-I's aanwezig. Rond vier uur 's morgens vertrok reserve 2e luitenant J. van der Jagt. Hij begon zijn missie zonder boordschutter. Zijn beoogde boordschutter was waarschijnlijk sergeant S. de Vos die op weg naar het toestel vanuit de lucht werd neergeschoten. (foto: Sectie Luchtmachthistorie)

Deel: ' Hr.Ms. Urk zoekt resten vliegtuig Tweede Wereldoorlog '
Lees ook