Ministerie van DefensieNieuwsberichten

Go Fast

Hr.Ms. Van Amstel vindt cocaïne na achtervolging speedboot

14-09-2001

Hr.Ms. Van Amstel, het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, heeft woensdag 12 september jl. een drugsvangst van ca. 25 kilo gedaan. Rond het middaguur ontdekte het fregat een speedboot, een zogenoemde Go Fast, die zich verdacht ophield ten westen van Trinidad. Bij ondervraging van de bemanning van dit schip rees de verdenking dat verdachte goederen waren overgegeven aan een tweede speedboot. Deze werd kort daarna ontdekt en ging er, na de ontdekking, vandoor. Tijdens de hierop volgende achtervolging gooide de bemanning van deze tweede Go Fast balen met drugs overboord. Deze werden in beslag genomen door de bemanning van de Hr.Ms. Van Amstel. De speedboot is ontkomen.

De zoektocht naar het tweede schip werd uitgevoerd in samenwerking met het Joint Operational Coordination Centre van Trinidad en Tabago. Bij ontdekking bleek dat deze speedboot beschikte over vier buitenboordmotoren en had in totaal acht personen aan boord. Het schip ging er na detectie vandoor richting de territoriale wateren van Venezuela. In de achtervolging die hierop volgde werd gepoogd de Go Fast tot stoppen te dwingen met de boordhelikopter van Hr.Ms. Van Amstel. Ondanks de pogingen om de Go Fast te stoppen, ontkwam deze in de territoriale wateren van Venezuela. Samen met een helikopter uit Trinidad en Tobago wist Hr.Ms. Van Amstel in het spoor van de Go Fast vervolgens 21 baaltjes met pure cocaïne uit het water te halen. Het totale gewicht van de pure cocaïne wordt vooralsnog geschat op 25 kilo.

Beide Go Fasts zijn ontkomen. De autoriteiten van Trinidad en Tobago en Venezuela proberen de Go Fasts en haar bemanning alsnog te achterhalen. De cocaïne is in beslag genomen en zal voorlopig aan boord van Hr.Ms. Van Amstel blijven. (foto´s: Koninklijke Marine) De balen cocaïne worden geteld

Deel: ' Hr.Ms. Van Amstel vindt cocaïne na achtervolging speedboot '
Lees ook