Hoefnet

Hubertus Slipjacht in Someren

Aanstaande zaterdag 6 november is het Brabantse Someren weer in de greep van de traditionele Hubertusjacht, een imitatie van een vossenjacht- hier slipjacht genoemd- waarbij de vos is vervangen door een in vossenmest gedrenkte lap. Deze jachtvorm wordt in Nederland nog door drie jachtverenigingen bedreven.

De slipjacht wordt gehouden in natuurgebied Het Beuven en bestaat uit drie runs van circa 5 km lengte. In de pauzes kunnen de deelnemende paarden, honden en volgers op adem komen. Aan het eind van de laatste run krijgen de honden tijdens de "kill" als beloning "de vos" in de vorm van koeienpens. De jacht wordt opgeluisterd door jachthoornblazers, die de verschillende fasen van het jachtspel muzikaal verbeelden.

De kleurrijke stoet van paarden, ruiters en honden vertrekt om 12.30 uur van het gemeentehuis van Someren richting jachtterrein. Er zijn verschillende plaatsen waar bezoekers de jacht goed kunnen volgen. De Hubertusjacht eindigt rond 16.30 uur met de "kill" in de buurt van de Hoyse Hoeve.

Bron: De Telegraaf, 04/11/99

©Hoefnet 1999

Deel: ' Hubertus Slipjacht in Someren '
Lees ook