gemeente heerlen

huldiging tonny pannemans

wethouder thei vrolings heeft op donderdag 8 december tonny pannemans gehuldigd in het stadhuis van heerlen. deze eer viel haar te beurt omdat ze dit jaar in het canadese edmonton bij de world masters (de olympische spelen voor veteranen) een gouden medaille won in het damesdubbel badminton.

tonny pannemans is geboren op 18 februari 1946 in venlo. in 1950 verhuisde ze naar heerlen. gestimuleerd door haar vader, die ook badminton speelde, begon tonny op 14-jarige leeftijd met badminton bij ods (ontspanning door sport), de sportvereniging van de toenmalige staatsmijnen. eén jaar later, in 1961, ging ze naar hbc (heerlense badmintonclub) en speelde daar mee in de landelijke competitie op het hoogste niveau. in 1972 lonkte duitsland. ze kwam zes jaar uit voor solingen en drie jaar voor keulen. regelmatige reizen naar berlijn, hamburg en wiesbaden hoorden daarbij. in 1981 stapte ze over naar brunssum en in 1983 tenslotte naar wik sittard waar ze tot 1999 competitie bleef spelen.

trofeeën
op 17 jarige leeftijd kwam ze in de nationale jeugdselectie en een jaar later in de nationale selectie. negen keer speelde ze in het nationale team. in het damesenkel werd ze negen keer limburgs kampioen en een maal tweede bij de landelijke kampioenschappen. in het damesdubbel en gemengde dubbel won ze op nationale en internationale toernooien veel gouden, zilveren, bronzen en andere trofeeën.

veteranen
sinds 1979 speelt ze, als veterane, met vrienden en bekenden uit de badmintonwereld regelmatig op toernooien zoals de nederlandse veteranen kampioenschappen en de tweejaarlijkse europese veteranen kampioenschappen (innsbruck, dresden, edinburgh). sinds 1989 neemt ze ook, op persoonlijke titel, deel aan de world masters; de olympische spelen voor veteranen. dit zijn spelen, met ca. 20 verschillende takken van sport, waar duizenden veteranen in de leeftijdsklasse van 33 tot 100 jaar, uit de hele wereld aan deelnemen. tonny ging naar kopenhagen, brisbane (australie), portland (usa), melbourne (australie) en edmonton (canada). daarbij heeft ze diverse malen gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen. dit jaar won ze, samen met een amerikaanse partner, goud in het damesdubbel.

motto
badminton maakt nog steeds een groot deel uit van haar leven. als ze speelt is ze gedreven maar niet fanatiek. trainen was voor haar een noodzakelijk kwaad. de feestavonden en de gesprekken tijdens de toernooien waren en zijn voor haar minstens zo belangrijk. het motto "deelnemen is belangrijker dan winnen" is haar op het lijf geschreven. Niettemin staat haar prijzenkast vol met trofeeën. En ze is van plan om nog lang met badminton door te gaan.

Gemeente Heerlen, 12 december 2005
Afdeling Communicatie
Monique Leurs, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --

Deel: ' Huldiging Tonny Pannemans '
Lees ook