Ingezonden persbericht1 maart 2013

Huygens Tentoonstelling toont vorstelijke aspiratie van de stadhouders van Oranje

Dit jaar vangt de viering van het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk aan en bestijgt wederom een koning de troon. Op 30 april zal de Prins van Oranje ingehuldigd worden als Koning Willem-Alexander. De band van de Oranjes met Nederland is al veel ouder dan tweehonderd jaar. Zo was in de Gouden Eeuw Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, getrouwd met Amalia van Solms, stadhouder van de Republiek. Het stadhouderlijk paar had geen koninklijke status, maar koesterde wel vorstelijke aspiraties. Constantijn Huygens (1596-1687), hun secretaris en kunstkenner pur sang, adviseerde hen bij het verwezenlijken van deze vorstelijke ambities. De prachtige nalatenschap van hun gezamenlijke investeringen in paleizen, tuinen en kunst, is te bewonderen in de Huygens Tentoonstelling van 25 april t/m 28 augustus in de Grote Kerk in Den Haag.

Vorstelijke grandeur
Bartout Gieben, directeur Stichting Huygens Tentoonstelling: "Constantijn was in de Gouden Eeuw adviseur van stadhouder Frederik Hendrik die samen met zijn vrouw Amalia van Solms vorstelijke aspiraties koesterde. Zij wilden zich meten met de Europese vorstenhuizen door een niet mis te verstane hofcultuur te realiseren in Den Haag. Constantijn kende de juiste kunstenaars, was bekend met de Europese trends van hofcultuur en wist ongelofelijk veel over architectuur."

Replica oranjezaal
Een hoogtepunt van de indrukwekkende nalatenschap van de Oranjes is de Oranjezaal in Huis ten Bosch, het woonpaleis van de Koningin en straks van onze nieuwe Koning. Constantijn was nauw betrokken bij de decoratie van de zaal en selecteerde samen met architect Jacob van Campen de beste schilders van het land. In de Huygens Tentoonstelling is een spectaculaire replica van de zaal te bewonderen.

Huygens Tentoonstelling
Naast de rol van Constantijn als kunstkenner, 'spindoctor' en diplomaat, laat de tentoonstelling op interactieve wijze de vriendelijke verovering van Engeland zien. Een spannend en relatief onbekend hoofdstuk uit onze geschiedenis waarin een Nederlander, de Oranje stadhouder Willem III, de Engelse troon besteeg. Dat terwijl Engeland regelmatig de vijand van de republiek was in die tijd. Ook kan de bezoeker in verschillende interactieve exhibits kennismaken met het werk en de uitvindingen van Constantijns geniale zoon, de natuurwetenschapper Christiaan Huygens.

De historische belevenis van 2013
De Huygens Tentoonstelling wordt een historische belevenis om niet te missen. Zeker niet in het onvergetelijke jaar 2013 waarin de viering begint van ons Koninkrijk haar tweehonderdjarig bestaan. En waarin voor het eerst sinds de negentiende eeuw weer een Koning de troon bestijgt.

----------

Deel: ' Huygens Tentoonstelling toont vorstelijke aspiratie van de stadhoude.. '
Lees ook