Hypotheek belangrijkste reden voor overlijdensrisicoverzekering


BARENDRECHT, 20170726 -- Een hypotheek is de belangrijkste reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat blijkt uit een rondgang van UitvaartNet.nl onder 416 respondenten. 55 procent van hen sloot een overlijdensrisicopolis af vanwege een nieuwe of bestaande hypotheek.

Bij vroegtijdig overlijden van de verzekerde keert de overlijdensrisicoverzekeraar eenmalig een bedrag uit dat de nabestaanden kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het (af)betalen van de hypotheek of het compenseren van een lagere pensioenuitkering. Voorwaarde is wel dat de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Dit is dan ook het belangrijkste verschil met een uitvaartverzekering, waarbij er gegarandeerd wordt uitgekeerd, zelfs als de looptijd voor de premiebetaling is verstreken. 

Belangrijkste redenen

Uit het onderzoek van UitvaartNet blijkt dat er verschillende onderliggende redenen zijn voor het afsluiten van een verzekering met dekking voor overlijdensrisico. Voor 31 procent van de Nederlanders is dit het aanvragen van een nieuwe hypotheek, omdat in veel gevallen door de hypotheekverstrekker wordt geëist dat er een overlijdensrisicopolis wordt afgesloten. 24 procent van de Nederlanders kiest voor een overlijdensrisicoverzekering vanwege een bestaande hypotheek. Andere redenen zijn een magere pensioensregeling bij vroegtijdig overlijden van de kostwinner (13 procent), een persoonlijke lening (12 procent) of vanwege een zakelijke inspanning (11 procent), zoals een zakelijke investering of het opstarten van een nieuwe onderneming.

Hieronder zijn de uitkomsten visueel in kaart gebracht:

[taartdiagram redenen voor overlijdensrisicoverzekering]

Verplichting bij hypotheek

Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak een vereiste. De hypotheekverstrekker wil namelijk enige garantie dat de hypotheekschuld wordt afgelost als de hypotheekhouder vroegtijdig komt te overlijden.

Doorgaans dient het gedeelte van de hypotheek dat boven 50 tot 80 procent van de marktwaarde van de woning uitkomt, te worden gedekt door een overlijdensrisicoverzekering.

Over het onderzoek:

Het onderzoek van UitvaarNet.nl werd gehouden onder 416 respondenten tussen de 25 en 65 jaar, allen in bezit van een overlijdensrisicoverzekering. 


Deel: ' Hypotheek belangrijkste reden voor overlijdensrisicoverzekering '
Lees ook