IBM Nederland


IBM verviervoudigt opslagcapaciteit

Opslagtechnologie heeft opnieuw een geheel andere betekenis gekregen met de laatste uitvinding van IBM. In mei dit jaar presenteerden we nog een capaciteit van 20 miljard bits-per-square-inch. Deze prestatie hebben we nu zelf ruimschoots overtroffen. Met een revolutionare magnetische opslagmethode kunnen we 35,5 miljard bits-per-square-inch opslaan. Dat betekent een verdrievoudiging van de capaciteit van huidige schijven.

Dit zal vooral betekenis hebben voor de ontwikkeling en betaalbaarheid van deep computing en 'data-vretende' e-business-toepassingen. Daarbij speelt gegevensopslag immers een doorslaggevende rol. De geavanceerde technologie van IBM maakt gebruik van een nieuw materiaal met dezelfde bestendigheid als de nu verkrijgbare schijven. De ontwikkeling is revolutionair omdat er geen grens meer bestaat aan de schijfdichtheid.

Schijfdichtheid groeit door het opslaggedeelte kleiner te maken. Tot voor kort was er een limiet aan de fysieke schijfdichtheid. Het opslaggedeelte bevindt zich in een magnetisch gebied op de schijf. Magnetische bits moesten een bepaalde grootte hebben, omdat er anders informatie verloren ging of werd beschadigd. Een oplossing hiervoor is het versterken van bits, maar hierdoor worden schijven moeilijker te beschrijven en te lezen.

Onderzoekers en ingenieurs van IBM hebben een nieuw materiaal ontwikkeld. Dit is niet alleen zeer stabiel en eenvoudig te lezen en te beschrijven, het staat bovendien steeds kleinere bits toe. Dit betekent dat de schijfdichtheid voortdurend kan toenemen, vele malen sneller zelfs dan de chipdichtheid.

IBM kan nu dataverzamelingen van 18 miljard bytes per seconde schrijven en lezen. Een error correction-code (ecc) brengt fouten terug naar minder dan één fout in 100 miljoen bits. Met de nieuwe technologie zullen er nog minder fouten voorkomen: minder dan één in een triljoen bits. Ter vergelijking: dat is 1000 jaar een dagblad voordat er één fout in voorkomt.

Meer informatie: www.ibm.com/harddrive

Deel: ' IBM verviervoudigt opslagcapaciteit harddisks '
Lees ook