Persbericht

INTERACTIEF VERKEER EN HET WEB GEWOON IN DE HUISKAMER

Digitale interactieve televisie is bijna realiteit. Als het aan informaticaconcern ICL ligt, dan krijgt de consument dat via de afstandsbediening thuis op de TV, tegelijk met toegang het wereldwijde web. Abonnees van kabelmaatschappijen kunnen straks in hun luie stoel surfen op een breed aanbod van nieuwe digitale mogelijkheden. Deze ontwikkeling is een van de opvallendste resultaten van de recent uitgebreide samenwerking tussen informaticaconcern ICL en softwaregigant Microsoft. De nieuwe activiteiten in de alliantie spitsen zich vooral toe op web- en smartcardoplossingen. Ook brengt ICL het aantal "Solution Centres" in de wereld van zeven naar twaalf.

Door de diensten en technologie van ICL en Microsoft kunnen kabelmaatschappijen hun abonnees faciliteiten aanbieden, die veel verder reiken dan alleen internet op de kabel. Tegelijk krijgen informatieaanbieders van overheid, non-profitsector en bedrijfsleven, net als adverteerders, nieuwe kanalen naar de consumentenmarkt. Het is voor het eerst dat een dergelijke vergaande techniek op de (wereld)markt komt.

De afstandsbediening van de TV is voldoende om van de digitale diensten gebruik te kunnen maken. De abonnee die meer wil, kan een infrarood notebook-achtig toetsenbord gebruiken. Langs deze weg wordt toegang verkregen tot een breed aanbod van internetachtige kanalen voor entertainment, educatie, winkelen, bankzaken en informatie. Uiteraard kan de kabelabonnee ook surfen op het wereldwijde web en mailtjes zenden en ontvangen. Gemakkelijk, vanuit de comfortabele leunstoel.

Interactiviteit verrijkt het passieve TV-kijken. Zo kun je, bijvoorbeeld, tijdens het kijken naar een popconcert informatie over de artiesten oproepen, om vervolgens on-line bij een virtuele platenzaak de CD van de groep te kopen. Op dezelfde manier als nu al gebeurt op de door ICL Nederland ontwikkelde website van Bart Smit. Snel, want in digitale kabelnetwerken is de toegang tot de interactieve faciliteiten vele malen sneller dan via het conventionele telefoonnet.

ICL Nederland B.V.
Het Kwadrant 1
3606 AZ Maarssen
Postbus 4000
3600 KA Maarssen
Tel. +31 346 598111
Fax +31 346 561298

Ingeschreven K.v.K. Utrecht
nr. 30078286
Uniek in het nieuwe systeem is de mogelijkheid om informatie op maat te leveren, passend bij de interesses en voorkeuren van de individuele abonnee. Voor dit doel wordt de persoonlijke belangstelling geregistreerd in een lidmaatschapssysteem.

Voor het interactieve TV-systeem is al een grote klant gevonden. De Britse kabelexploitant ntl gaat het binnenkort in miljoenen huiskamers brengen. Specialisten van ICL hebben eerst de technische eisen verkend voor het systeem bij
deze kabelmaatschappij dat verder verfijnd. Vervolgens hebben ze op grond van de verkregen gegevens de interactieve infrastructuur gebouwd. Voor dat bouwen

van de "site" gebruiken de specialisten van ICL het Microsoft enterprise softwareplatform (zie noot voor de redactie).

Frank Boekel, de algemeen directeur van ICL Nederland zegt: "Het systeem dat ICL heeft ontworpen is het geavanceerdste in zijn soort. Zulke interactieve televisie vind je nog nergens op de wereld. Europa ligt met deze ontwikkeling duidelijk voor op de VS. En wat misschien nog belangrijker is, deze technologie zorgt ervoor dat de voordelen van interactiviteit en van het Internet niet langer het exclusieve domein van de PC-bezitter is. Het wordt nu bereikbaar via een medium dat iedereen kent. De mogelijkheden zijn immens voor de consument en zeker ook voor informatieaanbieders en adverteerders. En, wie weet, hoeven kiezers straks voor een referendum en verkiezingen niet meer de deur uit."

Jason Rogers, directeur technologie van ntl zegt: "Voor wie zoals wij een leidende marktpositie wil veroveren, is het van doorslaggevende betekenis om de informatie die uit een groot aantal bronnen komt, goed te kunnen beheren en beheersen. Ook moet je natuurlijk de consument kunnen garanderen dat hij altijd interactieve toegang heeft. De grote ervaring van ICL in allerlei bedrijfstakken, denk aan detailhandel en bankwereld, bleek van onschatbare waarde voor een grootschalig integratieproject als dit."

Deel: ' ICL brengt interactief verkeer en het web in de huiskamer '
Lees ook