International Data Corporation Benelux

IDC PRESS RELEASE


IDC verwacht dat voor de periode tot 2003 de groei van de PC markt zal afnemen

IDC Rapport: Personal Systems Markets and Trends in the Netherlands 1998-2003

View Table of Contents Report (PDF) | Request more info / Order report

Amsterdam, 4 juni 1999 - Voor de Nederlandse PC markt was 1998 het jaar waarin PC verkopers hun distributiemodellen heroverwogen. Zelfs in Nederland distributieland heeft directe verkoper Dell zich inmiddels een tweede plaats in de PC markt weten te veroveren. Daardoor werden andere PC verkopers onder druk gezet om hun distributiestrategie nog eens nauwkeurig onder de loep te nemen.

Over het geheel groeide de Nederlandse markt met 19.6% in aantallen. Ook in 1999 zal de groei doorzetten, al zullen prijsverlagingen een grotere rol gaan spelen. De belangrijkste groeifactoren zijn Internet, PC-privé projecten, snellere upgrading en lagere prijzen.

In 1998 was de groei in het notebook segment hoger dan in de desktop markt en dat zal zich in 1999 voortzetten. Nieuwe technologieën komen steeds sneller ook beschikbaar voor de notebooks, waarmee notebooks een realistische vervanging van de desktop worden. De belangrijkste groeisegmenten in 1998 waren het MKB en het onderwijs. Dit zullen ook belangrijke groeisegmenten zijn voor de komende periode.

PC shipments naar markt segmenten, Nederland 1997/1998

Source: IDCs nieuw rapport "Personal systems market and trends in the Netherlands 1998-2003"

In tegenstelling tot andere landen bleef de groei in guldens in Nederland niet al te ver achter bij de groei in aantallen. Met name de grote populariteit van PC-privé projecten zorgden ervoor dat de gemiddelde prijs van de aangeschafte PC nauwelijks daalde. In PC-privé projecten kiest men meestal voor de wat duurdere systemen.

In 1998 bleef Compaq in Nederland veruit marktleider, terwijl Dell de tweede plaats veroverde en IBM naar een derde plaats in de PC-markt verwees. Een opvallende groeier is Packard Bell, terwijl Hewlett Packard, net als IBM enigzins teleurstelde.

IDC verwacht dat voor de periode tot 2003 de groei van de PC markt zal afnemen. De omzetgroei zal veel lager zijn dan de groei in aantallen, doordat prijsdalingen nu ook in Nederland verder gaan doorzetten.

Over IDC

International Data Corporation (IDC) is een leidinggevend ICT onderzoeksbureau met een wereldwijd netwerk van 500+ analisten in meer dan 40 landen. Zij maakt gebruik van consistente definities, standaards en methoden voor het leveren van nauwkeurige business intelligence op het gebied van wereldwijde IT trends, markten, produkten, leveranciers, prijzen en geografieen.

Met expertise in klantenbehoeften, hardware, software, services en e-commerce levert IDC empirische en kwalitatieve informatie voor het samenstellen van realistische assessments van de eisen van klanten en de toekomstige marktgroei. IDC voert meer dan 200.000 gebruikersonderzoeken uit, inclusief de continue lopende Global IT Survey die de klanten behoeften en bestedingen in 11 verticale markten in 13 landen, waaronder Belgie en Nederland onderzoekt.

IDCs global website op
http://www.idc.com bevat een database waarin alle wereldwijde en regionale onderzoeken, bulletins etc. opgezocht kunnen worden. Voor lokale Nederlandse onderzoeken, recente ontwikkelingen en persberichten wordt verwezen naar IDCs Benelux Web site op http://www.idcresearch.nl. IDC is onderdeel van de Internationale Data Group (IDG). s Werelds grootste IT uitgeverij met meer dan 2000 gespecialiseerde IT journalisten.

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

View Table of Contents Report (PDF) | Request more info / Order report

Of neem contact op met:

IDC Benelux
Sales & Marketing
CustomerSupport@IDCresearch.nl
A. Fokkerweg 1
1059 CM Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 - 20 - 669 27 21
Fax: +31 - 20 - 617 55 66

IDC Benelux
CustomerSupport@IDCresearch.be
29 Avenue Louis Gribaumont
B-1150 Brussels
Belgium
Tel: +32 - 2 - 779 46 04
Fax: +32 - 2 - 779 46 05


© Copyright International Data Corporation, 1999. Unauthorized use is strictly forbidden.

Deel: ' IDC Groei pc markt zal afnemen '
Lees ook