‘Ieder misbruikslachtoffer heeft recht op passende behandeling’


Exclusief dubbelinterview met ouders en therapeuten van een door Robert M. misbruikt kind over hun zoektocht naar hulp

DRIEBERGEN-RIJSENBURG, 20131001 -- In het gratis online Tijdschrift Kindermishandeling verschijnt vandaag een exclusief en uniek dubbelinterview met ouders van een Robert M. slachtoffer en hun therapeuten over de zoektocht naar hulp voor het verwerken van het misbruiktrauma.

Je leest TKM via www.tkmnieuws.nl.

Het kind was 1,5 jaar toen het ernstige misbruik door Robert M. begon. Er is nog weinig bekend over de gevolgen van seksueel misbruik op zo’n jonge leeftijd. Hierdoor is er veel discussie of met het kind moet worden gesproken over wat er is gebeurd, of het kind het zich überhaupt zal herinneren, of het er gevolgen van zal ondervinden en of therapie voor verwerking van het misbruik noodzakelijk zal zijn. De gangbare weg na seksueel misbruik is dat wordt afgewacht of het kind opgroeiproblemen krijgt. Vervolgens wordt hulp geboden voor de betreffende problemen, soms in combinatie met specifieke therapie die gericht is op het verwerken van het misbruiktrauma.

De ouders en hun kind kwamen uiteindelijk terecht bij het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) in Haarlem. Allereerst was de insteek van de therapeuten om, zonder het kind erbij, ouders begeleiding te bieden bij het verwerken van de schok van het misbruik en het omgaan met de vele opvoedvragen die na het misbruik speelden. Maar plotsklaps praatte het kind thuis spontaan over Robert M. en leek dat over misbruik te gaan. Ook leek het kind gedragsproblemen te ontwikkelen. Vervolgens werd ook traumatherapie aan het kind geboden in de vorm van gezinsbijeenkomsten. Op indringende wijze vertellen ouders hoe zij uiteindelijk aan hun kind hebben verteld over het seksueel misbruik, hoe de jongen daarop reageerde en hoe het nu met hen gaat.   

‘De dag dat hij ging praten was verschrikkelijk, maar ook goed; een opluchting. Het is eruit, we kunnen er over praten, we zijn weer samen.’

Deze ouders delen hun verhaal in TKM, omdat ze willen dat andere ouders en kinderen die seksueel misbruik meemaken, weten dat specialistische traumatherapie om misbruik te verwerken bestaat én helpt: ‘Als je zoiets meemaakt, als je jonge kind misbruikt blijkt te zijn, dan ben je getraumatiseerd en heb je hulp nodig. Jij als ouder, maar ook je kind, ook al kan het nog niet praten.’

Ieder misbruikt kind heeft recht op een passende behandeling
Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind dat slachtoffer is van mishandeling, recht op alle mogelijke hulp ter bevordering van het lichamelijke en geestelijke herstel. Iets waar in de praktijk nog lang niet altijd iets van terechtkomt, blijkt uit de andere artikelen in deze nieuwste editie van Tijdschrift Kindermishandeling (TKM).

Geen enkele instantie in Nederland blijkt te registreren welke hulp de tienduizenden kinderen krijgen waarbij jaarlijks mishandeling wordt geconstateerd. Knelpunten in onder andere multidisciplinaire samenwerking en regionale beschikbare capaciteit van traumatherapie worden al jaren aanhangig gemaakt.

De indruk bestaat dat veel misbruikte kinderen hulp krijgen voor opvoedproblemen, maar dat onderliggende seksuele trauma’s niet altijd herkend of bekend behandeld worden. Dit terwijl volgens internationaal onderzoek tot wel 40% van de mishandelde kinderen zodanig beschadigd is dat op het misbruik gerichte traumabehandeling noodzakelijk is.

Kennis over seksueel misbruik, de gevolgen van psychotrauma’s en de in Nederland beschikbare effectieve behandelmethodes, zou dan ook breder bekend moeten zijn onder hulpverleners. Met de publicatie van dit dubbelinterview en de verspreiding hiervan onder tienduizenden hulpverleners, wil TKM hieraan bijdragen.


Deel: ' ‘Ieder misbruikslachtoffer heeft recht op passende behandeling’ '
Lees ook