Gemeente Den Helder

Weeknieuws

Opgepast: Iepziekte weer begonnen!

betreft:
week: week 27

De eerste tientallen slachtoffers van de gevreesde iepziekte zijn alweer -letterlijk- gevallen. Onder andere aan de Spoorgracht, Jan Verfailleweg, Middenweg, Sportlaan en de Boerhaavestraat heeft de Milieudienst onlangs enkele vrijstaande bomen verwijderd die geïnfecteerd waren met deze voor iepen dodelijke ziekte. Daarnaast zijn ruim 45 bomen uit het bosplantsoen verwijderd, onder andere op de sportterreinen Zeemacht en Dogger en in de Donkere Duinen. In de Lombokstraat en bij de bungalowparken `de Zandloper' en `Keizerskroon' zijn nog eens 40 bomen verdacht.

Met name in het bosplantsoen slaat de iepziekte aan het begin van het seizoen altijd extra hard toe, om daarna weer iets af te zwakken. Vorig jaar moesten uiteindelijk ruim 140 iepen het veld ruimen. Alle gevelde laaniepen zijn afgelopen plantseizoen vervangen door iepensoorten die een grotere weerstand hebben tegen de schimmel. Deze soorten zijn hier speciaal voor gekweekt.

Maak van uw brandhout géén brandhaard

De iepenspintkever is mede verantwoordelijk voor het overbrengen van de schimmel `Ophiostoma ulmi', die uiteindelijk de iep dodelijk treft. Het kleine kevertje vliegt zomers van een zieke boom naar een gezonde boom en verspreid zo de schimmel. De favoriete broedplaats van de kever is onder de bast van zwak iepenhout maar ook van vers gekapt iepenhout. Daarom zijn openhaardblokken van ongeschild iepenhout zo gevaarlijk voor iepen. De kever kan namelijk al eieren onder de bast hebben gelegd. Als uw opgeslagen haardhout ongeschild iepenhout bevat, kan het aantal schimmelverspreiders in uw buurt toenemen. De kans op iepziekte in uw woonomgeving wordt dan groter. Uw brandhout kan op deze manier de brandhaard worden van iepziektegevallen in uw eigen buurt.

Ongeschild iepenhout? Melden s.v.p.!

Langs straten, in windsingels, in bosplantsoen, in tuinen: het Helderse bomenbestand bestaat voor het grootste deel uit iepen. De Javastraat, de Vismarkt of de grachtengordel zonder de zo karakteristieke iepen? De sportvelden zonder windbrekers? Kunt ù het zich voorstellen?

Voor het behoud van ons bomenbestand is heel belangrijk dat de iepziekte een halt wordt toegeroepen. Daarom verzoekt de Milieudienst u:


* bewaar nooit iepenhout waar de bast nog omheen zit. * als u nog iepenhout met bast heeft, meldt het ons dan alstublieft. * u weet niet of uw haardhout iepenhout bevat? Bel ons!

U kunt voor uw meldingen en vragen over iepziekte terecht bij de klantenservice Milieudienst, telefoon 671 601 (elke werkdag van
8.00-12.30 uur en van 13.30-16.30 uur). Na melding wordt uw ongeschild iepen(haard)hout kostenloos afgehaald en afgevoerd.
_________________________________________________________________

laaste verandering: juli 08, 1999

Deel: ' Iepziekte in Den Helder '
Lees ook