Gemeente Zwolle

Iepziekte slaat hard om zich heen Datum uitgave: 30-07-2001

Onderwerp :Milieu en woonomgeving

De iepen in Zwolle hebben het op dit moment moeilijk. Bij al bijna 200 iepen ? her en der verspreid over de stad ? is iepziekte geconstateerd. De gemeente kapt deze bomen om verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken. De verwachting is echter dat nog meer iepen het zullen moeten ontgelden.

Iepen worden al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw aangetast door de iepziekte. Honderdduizenden iepen zijn sedertdien door de ziekte geveld. Ondanks allerlei pogingen om de ziekte te bestrijden komt er geen eind aan deze ziekte. Door zieke bomen snel te kappen en de resten van de boom zorgvuldig op te ruimen kan de ziekte enigszins worden beheerst. De iepziekte ontstaat doordat een schimmel (de Ophiostoma novo-ulmi) de houtvaten in de stam en de takken van de iep verstopt. Die houtvaten zijn de aders van de boom. Door de verstoppingen krijgen de bladeren geen voedingsstoffen en water meer. De boom is dan ten dode opgeschreven. De schimmel wordt overgebracht door de iepenspintkever. Deze kevers vliegen van mei tot en met september. De iepziekte manifesteert zich daarom hoofdzakelijk in de zomermaanden.
Een besmette iep is makkelijk te herkennen. In de zomermaanden vertoont de boom herfstverschijnselen. Eerst meestal in de bovenste takken. Het blad kleurt in korte tijd geel en bruin en de bladeren vallen van de bomen. Kenmerkend voor een zieke iep zijn de kale takken met nog een of twee verdorde eindblaadjes.
De iepziekte manifesteert zich op dit moment op tal van plaatsen in Zwolle. Met name in de Aa-landen woedt de ziekte in ernstige mate. Daar zijn tot nu toe al 78 zieke bomen gesignaleerd. Daar is de gemeente dan ook volop bezig met kappen.. Ook in de wijken Dieze en Westenholte is het aantal zieke bomen erg hoog. Inwoners van Zwolle kunnen de gemeente helpen door zelf ook op te letten of zij zieke bomen zien. Is dat het geval, dan kunnen zij dit doorgeven aan de servicelijn Wijkbeheer, telefoon (038) 498 33 00. Zieke iepen die op particuliere grond staan moeten ook worden gekapt. Hiervoor zijn de eigenaren van de bomen zelf verantwoordelijk. Mensen die twijfelen of hun iepen ziek zijn kunnen ook bellen naar de servicelijn Wijkbeheer.

Bron: Afdeling Communicatie Datum van 30-07-2001 tot 29-11-2001

Deel: ' Iepziekte slaat hard om zich heen in Zwolle '
Lees ook