International Film Festival Rotterdam en VR Days Europe gaan samenwerking aan

Amsterdam, 31 oktober 2016

International Film Festival Rotterdam en VR Days Europe gaan samenwerking aan

International Film Festival Rotterdam (IFFR) en VR Days Europe zijn verheugd hun eerste samenwerkingsverband aan te kondigen. In een snel veranderend medialandschap waarin film en technologie steeds meer naar elkaar toe groeien, hopen beide partijen zo nieuwe vormen van beeldervaring te stimuleren. IFFR en VR Days Europe gaan onder meer op zoek naar duurzame business modellen voor VR-film en -storytelling.

Tijdens de tweede editie van VR Days Europe, van 3 t/m 6 november 2016 in Amsterdam, worden filmmakers opgeroepen hun VR-projecten in te dienen voor IFFR’s coproductiemarkt CineMart. Een jury bestaande uit VR-, film- en technologie-experts selecteert drie projecten die zich tijdens IFFR CineMart 2017 mogen presenteren aan internationale professionals. Onder begeleiding van deze technologie- en filmprofessionals wordt onderzocht wat de mogelijkheden voor de financiering en distributie van deze projecten zijn. Ook gaan ze samen op zoek naar mogelijke partners voor de geselecteerde projecten.

Janneke Staarink, zakelijk directeur IFFR: “Virtual Reality is volop in ontwikkeling. De samenwerking met VR Days Europe geeft ons festival de mogelijkheid meer kennis op te doen over het genre. IFFR’s CineMart heeft op haar beurt jarenlange ervaring met de totstandbrenging van filmprojecten en projectfinanciering. We kunnen veel van elkaars expertise en modellen leren. Door een wederzijdse kruisbestuiving en kennisuitwisseling kunnen we de sector gezamenlijk weer een stap vooruit brengen.”

Benjamin de Wit, festivaldirecteur VR Days Europe, vult aan: “IFFR’s CineMart was pionier met hun coproductiemarkt en heeft daarmee een voorbeeldfunctie vervuld voor filmfestivals wereldwijd. De industrie staat voor grote veranderingen; bestaande distributie- en financieringsmodellen voldoen niet meer. In samenwerking met VR Days Europe faciliteert IFFR’s CineMart de vooruitgang. Nieuwe makers worden in contact gebracht met de traditionele filmindustrie en maken samen de toekomst.”

Benjamin de Wit en IFFR’s Hoofd Industrie Marit van den Elshout lichten de samenwerking toe tijdens het Schrijfpaleis VR Special op vrijdag 4 november in VondelCS, waarna makers wereldwijd worden opgeroepen hun VR-filmprojecten in te dienen voor de 34ste editie van IFFR’s CineMart. Voor meer informatie en voor het indienen van projecten ga je naar de website.

- Einde persbericht -

International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Al vier decennia koestert, ontwikkelt en presenteert IFFR vol trots de auteurscinema door filmmakers te helpen een zo breed mogelijk publiek te bereiken. IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland én een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Het festival biedt een programma van zorgvuldig geselecteerde speelfilms, documentaires, korte films en media-art. IFFR steunt nieuw en avontuurlijk talent met onder andere coproductiemarkt CineMart, het Hubert Bals Fonds, Rotterdam Lab en het onlangs geïntroduceerde BoostNL.

De 46ste editie van IFFR vindt plaats van woensdag 25 januari t/m zondag 5 februari 2017. De 34ste editie van coproductiemarkt CineMart is van zondag 29 januari t/m woensdag 1 februari, als onderdeel van de IFFR Pro-dagen (zaterdag 28 januari t/m vrijdag 3 februari 2017). Ga voor meer informatie over de CineMart naar IFFR.com/CineMart.

VR Days Europe

Op 3 - 6 november staat de tweede editie van VR Days Europe, voorheen Dutch VR Days, op de internationale kalender. De VR Days Europe is een van de grootste Virtual Reality events in Europa. Het programma bestaat uit vier dagen die volledig in het teken staan van de laatste ontwikkelingen in Virtual Reality en Augmented Reality. Het vierdaagse festival staat vol met de top van nationale en internationale VR specialisten, ontwerpers, kunstenaars en demo's. Er zijn expert sessies, lezingen, workshops, demo dagen en een experiment waar we de theatrale grenszen van live-opera en VR onderzoeken. Het evenement is voor zowel professionals als consumenten.

Deel: ' IFFR en VR Days Europe gaan samenwerking aan '


Lees ook