ikon

a a n k o n d i g i n g

ikon-radio
vanaf zondag 24 juli 2011
radio 5
07.00 - 08.00 uur: de andere wereld:

brief aan mijn jongere ik

'wie was u toen u circa 20 jaar oud was? welke plannen, idealen en dromen had u toen? en wat is daarvan terecht gekomen?' deze vragen vormen de basis voor de zomerserie brief aan mijn jongere ik... van het radioprogramma de andere wereld. met diepgaande persoonlijke interviews op de vroege zondagochtend met een prominente nederlander naar aanleiding van een brief die hij of zij geschreven heeft aan de twintig jaar 'jongere ik'. de gasten deze zomer zijn:

hans galjaard (1935) heeft 'meer met china' dan met zijn oude studentenstad leiden. hij zich kunnen beperken tot de microscoop in het laboratorium of zijn patiënten in de spreekkamer, maar galjaards wereld is groter. op zijn 32e is hij hoogleraar en al gauw heeft hij de leiding over de afdeling klinische genetica aan de erasmus universiteit rotterdam. in de jaren tachtig en negentig wordt hij bovendien een veelgevraagde en graag geziene gast in televisie- en radioprogramma's. in begrijpelijke taal bespreekt hij ingewikkelde zaken als aangeboren afwijkingen en erfelijke ziektes. (24 juli)

rob oudkerk (1955) is voormalig politicus, huisarts, publicist en politiek commentator. hij raakte in opspraak door enkele affaires: zo gebruikte hij als eerste openlijk de term 'kutmarokkanen', bekende hij dat hij regelmatig een bezoek bracht aan heroïneprostitués en trad hij af als amsterdams wethouder toen zijn fractie het vertrouwen in hem had opgezegd. sinds 15 mei 2007 is oudkerk als lector verbonden aan de haagse hogeschool. (31 juli)

nelleke noordervliet (1945) is schrijfster. zij is afgestudeerd in de moderne letterkunde en debuteerde op 41-jarige leeftijd met de roman: tine of de dalen waar het leven woont. daarna volgden nog veel romans, novellen, verhalen, essays, toneel, een verhalend gedicht, geschiedenis, en columns. naast haar schrijven is ze ook op tal van culturele bestuurskundig actief. ze is momenteel vaste columniste bij trouw en het radioprogramma o.v.t. van de vpro. (7 augustus)

marjan berk (1932) is van huis uit verpleegster, ging daarna naar de toneelschool en begon in 1980 met haar carrière als schrijfster. ze verbleef jarenlang in de wereld van cabaret, musical, toneel, radio en televisie. na haar eerste boek volgden in de afgelopen dertig jaar meer dan veertig romans, verhalen en kinderboeken. ook schreef zij meer dan honderd scenario's voor televisie waaronder de bekroonde serie "Vrouwenvleugel". Jarenlang moest Berk rondkomen van een bescheiden inkomen, tot dat zij in 2007 één miljoen euro won in de Lotto. (14 augustus)

P.F. Thomése (1958) omschrijft zichzelf op zijn website als volgt: Geboren in Doetinchem op 23 januari 1958 als toevallige nazaat van een oud, vrijwel uitgestorven geslacht. Vader verstrooid, moeder gek. Groeide temidden van enkele bedienden op in het afgelegen Zaltbommel, in een gevleugeld wit landhuis met uitzicht op de horizon, dromend van het echte leven, waar hij zich geen voorstelling van kon maken. Oudste en enige zoon. Behaalde allerlei diploma's waar hij vervolgens niets mee deed. Droomde van boeken die niet bestonden. Probeerde die te schrijven, maar het bleek iets anders te worden, iets wat hij zelf niet voorzien had. (21 augustus)

Ursul de Geer (1946) is acteur, regisseur en tv-maker. Hij begon als acteur bij toneelgezelschap de Nieuwe Komedie, daarna volgden Toneelgroep Centrum en Persona. Hij ging later ook regisseren voor theater en kreeg landelijke bekendheid door zijn deelname aan diverse televisieprogramma's: "'t Is Hier Fantasties!", "Voor niks gaat de zon op" en "Nederland vertrekt".

Iedere brief wordt zaterdag voorafgaand in Trouw gepubliceerd. Meer informatie en terugluisteren op: www.deanderewereld.nl.

Samenstelling en redactie: Witho Oost; eindredactie: Job de Haan

Deel: ' IKON-radioserie 'Brief aan mijn jongere ik' '


Lees ook