IKON

HET ANDERE GEZICHT FIRMA LEUGEN & BEDROG

Donderdag 29 juli t/m 19 augustus 1999 Nederland 1, 20.59 - 21.23 uur:

Iedereen liegt wel eens. Maar hoe ver ga je daarin? Is een leugentje om bestwil wel zo onschuldig als het lijkt? In Firma Leugen & Bedrog wordt het massale liegen en bedriegen in vier afleveringen van diverse kanten bekeken.

Afl. 1: Doen alsof In de eerste aflevering van Firma Leugen & Bedrog komen mensen aan het woord die zich anders voordoen dan ze zijn. Dat kan onschuldig zijn, zoals bij Alan Bell die zijn overall en vrachtwagen s avonds verruilt voor een net pak en een Rolls-Royce. Het wordt al minder onschuldig als iemand zegt dat ie Stanley Kubrick heet om gratis toegang te krijgen tot het theater. En het is regelrechte oplichting als je onder valse naam mensen geld uit de zak klopt en fraude pleegt.

Afl. 2: Geboren leugenaars Worden regels en voorschriften opgesteld om je eraan te houden, of is het juist een sport om ze te overtreden? In de tweede aflevering van Firma Leugen & Bedrog komen mensen van beide overtuigingen aan het woord. Neem Beryl Gibbons, ze is een fanatiek caviafokster en ergert zich aan mensen die het wedstrijdreglement anders interpreteren dan zij. Of sportvisser Mike Alcock, die ervan overtuigd is dat niemand bij zijn club oneerlijk is maar niet weet dat zijn eigen zoon de boel heeft opgelicht. En de gepensioneerde Sid Chaney die de nachtmerrie is van iedere bank. Op naam van zijn huisdieren opent hij rekeningen en met het geld dat hij vervolgens opneemt, steunt hij goede doelen. De schulden van deze moderne Robin Hood zijn inmiddels opgelopen tot ruim 100.000 Engelse pond.

Afl. 3: In liefde en werk is alles toegestaan Je hebt leugens, grote leugens en sollicitaties is een van de uitspraken in de derde aflevering van Firma Leugen & Bedrog. Omdat Steve Tomkinson geen baan kon vinden, copieerde hij het CV van een vriend en werd aangenomen. Hij deed zich voor als stuurman terwijl hij nog nooit een boot van binnen had gezien. Ook in de liefde wordt veel gelogen. Wat te denken van escort Rio Verano? Hij verhuurt zich aan vrouwen en doet zich voor als hun echtgenoot. De internationale kunsthandel blijkt een oplichtersbende bij uitstek te zijn; de Nederlander Michel van Rijn verkoopt Rembrandts in diens eigen kasteel.

Afl. 4: Oneerlijk duurt het langst? In het vierde en laatste deel van Firma Leugen & Bedrog komt Charlotte Graham aan het woord. Zij heeft van bedriegen haar werk gemaakt met haar bemiddelingsbureau voor gehuwden. Getrouwde mannen en vrouwen kunnen via haar op een discrete manier vreemd gaan. Ook Graham Hargreaves kan niet zonder liegen. Als onderzoeksjournalist doet hij zich regelmatig als een ander voor. En Anne Rupp werkte als secretaresse bij de Navo, maar werd spion.

The Lying Game is een productie van Talk Back voor BBC Religion, ©.BBC Worldwide, Londen 1998.

Deel: ' IKON's Het Andere Gezicht Firma Leugen & Bedrog '
Lees ook