Persbericht / autosport

Zesde race Pearle Alfa 156 Challenge

Illy-coureur Gaby Uljee koningin van de Belgische racebanen

Zolder, 5 september 1999. Toen Gaby Uljee haar eerste Pearle Alfa 156 race won, en op het erepodium bij het circuit van Francorchamps haar helm afzette, sprak de speaker verbaasd:,,Maar da's, da's, da's enen dame''. Die verbazing is inmiddels verdwenen in Belgie waar ze nu zeker weten dat de Alphense uitstekend kan sturen. Na haar afgetekende zege dit week-einde op het circuit van Zolder in de Belgische Kempen sprak de speaker bewonderend: ,,Die Gaby Uljee, da's de koningin van Belgie wat betreft onze racebanen''. Een bezweette koningin, dat wel, want het water gutste Uljee van het gezicht toen ze uitstapte na haar zegetocht.

Er kleefde slechts een schoonheidsfoutje aan het optreden van Uljee. Ze miste krap haar vijfde poleposition van het seizoen. Was in de tweede sessie wel de snelste maar de baan was langzamer dan in de eerste training toen haar teamgenoot Frank Kerseboom haar krap voor bleef. In de race had Kerseboom weer eens geen schijn van kans tegen de ontketende Uljee. Ze nam hoewel ze zich een keer verschakelde bij de start meteen de kop en zou die niet meer afstaan. Kerseboom verschakelde zich twee keer bij de start en moest vervolgens genoegen nemen met het verdedigen van zijn tweede plaats.
Wat hem niet al te veel moeite kostte want hoewel Ferry Duivenvoorde zijn Pearle Alfa 156 goed in bedwang had kon hij nimmer in de buurt van de twee llly-rijders komen.
En vierde werd de man die zoals het er nu naar uitziet in de slotrace half oktober op het Circuit Park Zandvoort niet al te veel moeite zal hebben de Challenge te winnen, Marcel van Vliet.
De Versatel-coureur was als derde geeindigd in de training op het grilie circuit van Zolder maar kampte al direct na de start van de race met een onwillige versnellingsbak.
Van Vliet: ,,Ik had Duivenvoorde alleen maar kunnen passeren als die een foutje had gemaakt. En hij maakte dat niet''.
Uljee gaf toe dat het een eenvoudige zege had geleken. ,,Maar'', aldus Uljee, ,,ik moest echt wel gassen om Frank voor te blijven. Als ik hem een kans had gegeven had hij me gepasseerd. Wij maken geen teamafspraken''.

Opvallend was de prestatie van de coureur van het Autovisie Alfa 156 team, Thomas Bangma die indertijd debuteerde op Francorchamps en meteen achtste werd. Op Zolder deed hij dat nog even beter door in zijn tweede race van dit seizoen de zevende plaats te claimen.
Roeland Voerman rekende af met de fabel dat een hoog rijdersgewicht goede prestaties in de weg zou staan. De bijna twee meter lange 120 kilo wegende coureur stuurde zijn Alfa 156 bekwaam naar de zesde plaats. Nu de protesten van de Pearle Alfa 156 race van de Marlboro Masters (begin augustus) eindelijk zijn afgewerkt staat Van Vliet fier op kop in het algemeen klassement. Kerseboom en Uljee, toen een en drie, kregen resp 15 en 30 strafseconden wegens inhalen onder geel en te ruw rijden en verloren hierdoor vele Challengepunten.
Uljee en Van Vliet hebben nu ieder drie races gewonnen, maar Van Vliet heeft in de laatste race aan plaats dertien voldoende om kampioen te worden, zelfs als Uljee in die race de snelste ronde, de pole-position en de winst (in totaal 22 punten) voor zich opeist.
Zou Van Vliet uitvallen dan heeft Uljee voldoende aan de zege in de slotrace. Dan komen de coureurs gelijk wat het aantal punten betreft (107) maar dan heeft Uljee een overwinning meer.
Kerseboom en Uljee gaan overigens in beroep tegen hun straffen. Als ze dat winnen komen ze resp. op 98 en 102 punten tegen Van Vliet dan 104 punten en dan staat de Versatelcoureur er veel minder florissant voor.

Uitslag zesde Pearle Alfa 156 Challenge


1. Gaby Uljee 12 ronden in 23.51.499, gem.127.44 km/u
2. Frank Kerseboom 23.53.500

3. Ferry Duivenvoorde 23.59.187

4. Marcel van Vliet 24.01.319

5. Cees Langeveld 24.02.933

6. Roeland Voerman 24.04.539

7. Thomas Bangma 24.05.902

8. Henk Tappel 24.13.758

9. Peter Gerhards 24.15.743
10.Michiel Smits 24.16.650

Stand Pearle Alfa 156 Challenge na zes races:
(onder voorbehoud)

1. Marcel van Vliet 107 punten

2. Gaby Uljee 87 punten

3. Frank Kerseboom 78 punten

4. Peter Gerhards 71 punten

5. Berend Gesman 58 punten_

++++
Info: Hans Vervoorn, Fiat Auto Nederland BV, tel.: 020-3421711.

Deel: ' Illy-coureur Gaby Uljee koningin van de Belgische racebanen '
Lees ook