Ingezonden persbericht


Persbericht

Implanteerbare lenzen alternatief voor ooglaserbehandelingen

Een perfect, al dan niet beter, alternatief voor de populaire ooglaserbehandelingen

Den Haag, 22 maart 2006 - Voor sommige mensen is het laten laseren van de ogen geen optie. Dit wil echter niet zeggen dat het dan meteen ophoudt. Implanteerbare lenzen bieden veelal een perfect, al dan niet beter, alternatief. Resultaten van HaaglandenKliniek bevestigen dat implantlenzen zelfs minder complicaties met zich meebrengen. Ook het herbehandel-percentage van implantlenzen ligt verrassend laag.

Implantlenzen; hét alternatief voor ooglaserbehandelingen

De populariteit van 'het ooglaseren' is een feit. Het aantal klinieken dat dergelijke behandelingen aanbiedt is in de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond geschoten. Maar helaas zijn veel cliënten zich niet bewust van het feit dat een ooglaserbehandeling niet voor iedereen geschikt is: uit vooronderzoek bij HaaglandenKliniek blijken gemiddeld 4 van de 10 cliënten af te vallen voor een ooglaserbehandeling. Dit zorgt vaak voor veel teleurstelling. Wellicht onnodig denkt refractiechirurg drs. L. van Philips van HaaglandenKliniek. Er bestaat immers nog een zeer goed, al dan niet beter, alternatief, namelijk de implantlenzen.

Implantlenzen kunnen in vergelijking met ooglaserbehandelingen bij meer mensen worden toegepast als het gaat om hoge sterkteafwijkingen. Implantlenzen kunnen namelijk toegepast worden bij sterkteafwijkingen van -23,5 tot en met + 12D. Bovendien lijkt het contrastzien (= gezichtsvermogen in schemer; belangrijk met autorijden en herkennen van gezichten) van de zogeheten Artiflex-lens beter te zijn. De meeste studies over contrastzien na een laserbehandeling laten namelijk een tijdelijke en soms ook langere dip zien (tot 1 jaar na de behandeling). Dit geldt met name voor de wat grotere oogsterktes (-4 en groter).

Alhoewel de complicaties van beide behandelmethoden anders van aard zijn en dus moeilijk te vergelijken met elkaar, blijkt uit behandelresultaten van HaaglandenKliniek dat behandelingen met implantlenzen minder complicaties met zich mee kunnen brengen. Ook het aantal herbehandelingen ligt erg laag. Daarbij zijn implantaties met de Artisan- en de Artiflex-lens zelfs omkeerbaar. Dit houdt in dat de geïmplanteerde lens ten alle tijden weer verwijderd kan worden uit het oog.

Let wel: voorafgaand aan een refractieve behandeling is een uitgebreid oogheelkundig vooronderzoek noodzakelijk. Aan de hand van deze resultaten zal de oogarts u de beste behandelmethode adviseren.

Veel toegepaste implantlenzen

Þ De ARTISAN®-lens + de ARTIFLEX®-lens

Deze lenzen zijn de modernste methode van brilvervangende chirurgie. Het enige verschil tussen de lenzen is dat de ARTIFLEX®-lens flexibel is. Dit maakt het mogelijk om de lens door een kleine incisie in het oog te plaatsen. Hechten is veelal niet meer nodig en het herstel is zeer snel; de cliënt heeft veelal binnen één- of enkele dagen na de operatie al goed zicht zonder correctie. Met het oog op ziekteverzuim zijn dus werknemers én werkgevers bij deze methode gebaat.

Implantatie van de ARTISAN®-lens kan worden uitgevoerd bij -23,5 tot en met +12D. Implantatie van de ARTIFLEX®-lens kan vooralsnog alleen worden uitgevoerd bij bijziendheid van -2 tot -14,5. Een versie voor verziendheid en cilinderafwijkingen is in ontwikkeling.

Over HaaglandenKliniek

HaaglandenKliniek is een toonaangevende privé-kliniek in Den Haag en volledig onderdeel van ziekenhuis MCH (Medisch Centrum Haaglanden). De kliniek heeft een Oogheelkundig Centrum voor ooglaserbehandelingen en lensimplantaties. Daarnaast heeft HaaglandenKliniek een Cosmetisch Centrum voor onder andere ooglidcorrecties, rimpelbehandelingen, borstcorrecties en liposucties, een Dermatologisch Centrum voor onder andere couperose-, pigmentvlekken- en spataderbehandelingen en een Tandheelkundig Centrum voor gebitsrenovatie d.m.v. onder andere tandimplantaten en mondhygiëne. De kliniek heeft een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC)-vergunning. Ingrepen worden door deskundige en ervaren artsen van Medisch Centrum Haaglanden uitgevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne en zeer geavanceerde apparatuur. Zorg en persoonlijke aandacht staan centraal bij HaaglandenKliniek: voor, tijdens én na de behandeling. Meer informatie over HaaglandenKliniek is verkrijgbaar via telefoonnummer: 0800-330 40 50 en op de website: www.HaaglandenKliniek.nl

Deel: ' Implanteerbare lenzen alternatief voor ooglaserbehandelingen '


Lees ook