TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 03-05-2004

Televisie
EEN STER IN 40 DAGEN
Vanaf vrijdag 7 mei
Nederland 2 - 20.27 uur

IN 40 DAGEN VAN ZANGER IN DE ACHTERKAMER
TOT GROOTS OPTREDEN IN DE ARENA

Wie wordt Nederlands nieuwste zanger of zangeres van het levenslied en mag 30 mei optreden voor 50.000 mensen in de ArenA? Die vraag wordt in de komende weken beantwoord in het TROS-programma EEN STER IN 40 DAGEN dat vanaf vrijdag 7 mei wordt uitgezonden. De presentatie is in handen van Ernst Daniël Smid.

In de eerste aflevering zijn de 40 kandidaten te zien die zijn uitgekozen uit ruim 350 aanmeldingen. Onlangs deden deze 40 mensen auditie in de TROS-studio. Deze opnamen zijn via de website www.eensterin40dagen.nl gratis terug te zien. De jury, die de eerste aflevering bestaat uit Harry Slinger (voorzitter), Marianne Weber en Jan Keizer, beslist welke acht kandidaten doorgaan. Slinger: "Wat me opviel, was dat iedereen écht kon zingen. Sommigen waren wel erg nerveus waardoor het misschien wat minder ging, maar over het algemeen was ik blij verrast." De jury heeft inmiddels een keuze gemaakt: "Waar we vooral op hebben gelet is dat mensen niet gekunseld zijn, dat ze naturel voor ons stonden. En ik vind het belangrijk dat mensen met overtuiging zingen. Het maakt niet uit wat je zingt, als je maar wordt geloofd."

De acht overgebleven kandidaten gaan meteen na de uitzending naar het REM-eiland voor de kust van Noordwijk, waar de TROS haar oorsprong kent. Op het REM-eiland worden ze drie dagen lang intensief getraind met masterclasses op het gebied van zang, dans en het levenlied. Ook krijgen ze styling-advies.

In de tweede en derde uitzending valt steeds één kandidaat af waardoor er uiteindelijk zes personen doorgaan naar vierde uitzending, en tevens finale, op 28 mei. De winnaar hiervan mag op 30 mei optreden voor 50.000 mensen tijdens het TROS-Jubileumfeest in de ArenA tussen Nederlandse sterren als Frans Bauer, Marianne Weber, Vader Abraham en BZN.

Behalve de deskundige jury heeft ook het Nederlandse publiek een belangrijke stem in het programma. Het publiek bepaalt door te bellen, te sms'en of door via internet een stem uit te brengen welke drie kandidaten de volgende uitzending in ieder geval niet mogen afvallen. Ook heeft het publiek invloed op het nummer dat de kandidaten zingen. Via internet wordt 'De TROS 40' samengesteld, een lijst met 40 favoriete Nederlandstalige liedjes waaruit de kandidaten hun keuze moeten maken voor het nummer dat ze zingen. Om de kandidaten goed te leren kennen, kan de kijker ze dagelijks volgen. De acht finalisten krijgen een telefoon met ingebouwde camera waarmee ze op de website een fotodagboek bijhouden.

Het telefoonnummer is 0909-0061 (0,35 eurocent per gesprek), via een keuzeprogramma kan het publiek een stem uitbrengen op kandidaat 1of 2 of 3 enz. Het sms-nummer is 7171 (0,35 eurocent per sms), toets de woorden tros.ster, dan een spatie gevolgd door 1 of 2 of 3 enz. Stemmen via internet kan via de site www.eensterin40dagen.nl

Deel: ' In 40 dagen van zanger in achterkamer tot groots optreden in Arena '
Lees ook