De museumagenda
wijzigingen voorbehouden.

__________________________________________________________
zondag 12 maart 2000
Filmmiddag 'Industrie'

In het kader van de Scholtenexpositie de vertoning van de films 'De aardappel' en 'Aardappel in de puree?' Aanvang: 14.00 uur

__________________________________________________________

zaterdag 18 maart 2000

Veenkoloniale Vooroudermarkt vanaf 11.00 uur en Opening 'familiehoek Wilkens' om 14.00 uur

Diverse stichtingen, verenigingen en particulieren die zich bezighouden met de veenkoloniale genealogie, presenteren zich vanaf 11.00 uur in het museum.
Het familieonderzoek (genealogie) mag zich in een toenemende belangstelling verheugen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar hun 'roots': naar familieleden uit een ver en uit een wat minder ver verleden. Het gevolg van deze oplevende belangstelling is dat er nieuwe contacten ontstaan. Bijvoorbeeld met onbekende familieleden, waarvan men het bestaan nooit had vermoed.

Maar ook de bestaande contacten met ooms en tantes, neven en nichten, dichtbije en verre verwanten, krijgen door het familieonderzoek een extra impuls. Ze worden in veel gevallen wat nauwer aangehaald, juist omdat men zich het bestaan ervan bewust(er) wordt.

Wie op zoek is naar verwanten in het gebied van de Groninger Veenkoloniën, het aangrenzende Oldambt en Westerwolde, kan op zaterdag 18 maart terecht in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Tijdens de daar dan te houden Veenkoloniale Vooroudermarkt presenteren zich tal van verenigingen, stichtingen en particulieren die zich bezig houden met de veenkoloniale genealogie. Zo zijn bijvoorbeeld aanwezig: het Streekhistorisch Centrum uit Stadskanaal, de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de Genealogische Datenbank uit Nordhorn (D), de Groninger Archieven en de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdelingen Drenthe en Groningen.

Behalve met boeken, foto's, documenten, ansichten e.d., zal ook het fenomeen 'internet' op de Vooroudermarkt nadrukkelijk aanwezig zijn.

De Veenkoloniale Vooroudermarkt is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Wilkens

Het verhaal van de geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën is geschreven door mensen. Door talloze mensen waarvan de namen in de tijd verdwenen zijn en door mensen waarvan de familienamen nog tot op de huidige dag een betekenis hebber,zoals de Duintjers, de Hazewinkels, de Van Linges. En de Wilkens.

Aan het begin van de negentiende eeuw legde de landbouwerszoon Frans Wilkens de grondslag voor een familiebedrijf, dat zich specialiseerde in de handel van bouwmaterialen en hout voor de scheepsbouw en in de rederij van zeeschepen. Het familiebedrijf Wilkens wist zich van generatie op generatie op tijd aan te passen aan de nieuwe economische ontwikkelingen. Zo legden zij zich enige tijd toe op de productie van dextrine uit aardappelzetmeel, maar keerde uiteindelijk terug naar hun 'roots': de handel in hout en bouwmaterialen.

Het voormalige bedrijfsterrein van de firma K. & J. Wilkens aan het Oosterdiep in Veendam ligt er nu verlaten bij. Schaalvergroting en meerdere fusiegolven leidden ertoe, dat in 1989 de vestiging in Veendam werd verplaatst naar de stad Groningen. Inmiddels is het familiebedrijf opgegaan in de grootste houthandel van Nederland.

In het Veenkoloniaal Museum in Veendam wordt op zaterdag 18 maart om 14.00 uur tijdens de Veenkoloniale Vooroudermarkt, door de ondernemer Gerard Kral -in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Veendammer Ondernemers Compagnie- een 'familiehoek' geopend, die geheel gewijd is aan de familie Wilkens. Aan de hand van schilderijen, voorwerpen, documenten, archiefstukken en dergelijke -meest uit privé bezit- wordt de bezoeker een indruk gegeven van het belang van deze familie voor de geschiedenis van Veendam en omgeving. Deze 'driedimensionale familiekroniek' -die een vaste plek krijgt in de tentoonstelling- staat daarmee model voor al die families die met hun ondernemingszin een pioniersrol in de economische ontwikkeling van de Groninger Veenkoloniën hebben gespeeld.


__________________________________________________________
zondag 26 maart 2000
Samen Sterk

Opening van de fototentoonstelling 'Samen Sterk', ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan in 1999 van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. In samenwerking met de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer en het Gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer.
De tentoonstelling loopt t/m zondag 7 mei 2000. Aanvang: 14.30 uur


__________________________________________________________
zaterdag 1 april 2000
Busexcursie Scholten & Zn

In het kader van de tentoonstelling over de handel en wandel van W.A. Scholten, een dagtrip langs sporen van de beide grootindustriëlen Willem Albert Scholten (1819-1892) en Jan Evert Scholten (1849-1918). De reis voert onder andere langs de fabriekslocatie in Ter Apelkanaal en er worden bezoeken gebracht aan het Nationaal Veenpark in Barger Compascum en het Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen-Noord. Richtprijs: fl. 55,- p.p. (incl. koffie/thee, koek, lunch, verschillende entreeprijzen).
Opgave vooraf bij het museum.

__________________________________________________________
zondag 9 april 2000
Oud-Hoogezand & Oud-Sappemeer

Dialezing door conservator Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum in het kader van de expositie 'Samen Sterk'.
Aanvang: 13.30 uur

__________________________________________________________
zaterdag 15 en zondag 16 april 2000
Museumweekend 2000

zaterdag: presentatie werkgroep Textiel: 'Nuttig handwerken'. Onder het motto 'Jong geleerd, oud gedaan' toont de werkgroep Textiel van het Veenkoloniaal Museum aan de hand van diverse voorbeelden, hoe er vroeger 'geleerd werd te repareren'. zondag: presentatie werkgroep Textiel (programma als zaterdag) demonstratie werkgroep Experimentele Archeologie. i.s.m. GAVA: historische filmmiddag in het kader van de expositie 'Samen Sterk' over vijftig jaar gemeente Hoogezand-Sappemeer. Met inbrengmogelijkheid van foto's, films, en dia's.
Openstelling beide dagen: 13.00 - 17.00 uur Toegang gratis

__________________________________________________________
dinsdag 18 april 2000
Groningse gedachten (werktitel)

Zestig bekende en minder bekende Groningers tonen een voorwerp dat voor hen een associatie heeft met de Tweede Wereldoorlog. De expositie loopt t/m 30 april 2000

__________________________________________________________
zondag 23 april 2000 (Tweede Paasdag)
PaasMix

. neutnschaitn in de benedengang (bij mooi weer buiten) . scheepsbouw centraal (in het kader van de expositie 'Samen Sterk'). Onder andere: scheepsbouw vroeger en nu: halfmodellen versus computeranimatie; archiefstukken over scheepsbouw; Bouw je eigen bootje! (voor de kleintjes); demonstratie modelbouw flessenscheepjes.
Alle activiteiten: vanaf 13.00 uur


__________________________________________________________
zondag 7 mei 2000
Westerstörm deur t knoal!

Spetterende afsluiting van de expositie 'Samen Sterk'. Met optredens van o.a. het shantykoor Westerstörm uit Westerbroek en diverse bekende en minder bekende artiesten uit het vijftigjarige Hoogezand-Sappemeer.
Aanvang: 13.30 uur

__________________________________________________________
zaterdag 13 mei 2000
Nationale Molendag

Filmvertoning 'Stoere Werkers'. Beelden van verdwenen en nog bestaande molens in Nederland (waar onder de provincie Groningen) in de jaren 1930-1933 van de cineast Alex Roosdorp. Twee delen.
Deel 1: 13.30 uur. Deel 2: 15.00 uur

__________________________________________________________
zaterdag 13 mei 2000
Kaaibakken

Het Nationaal Kampioenschap Kaaibakken wordt dit jaar gehouden in Zuidlaren.
Nadere berichtgeving ter zijner tijd in de media.
__________________________________________________________
zondag 14 mei 2000
Moederdag met het Klein Orkest

Onder leiding van hun muziekdocente Ali Wierth, brengen de jeugdige leden van het Klein Orkest op deze speciale dag een bijzonder programma met liedjes uit het Beukema-repertoire. Aanvang: 14.00 uur

__________________________________________________________
zaterdag 20 mei 2000
De Familietrouw onderweg

Tussen Nieuw Statenzijl en Nieuweschans. Opstappen:
- 10.00 uur Nieuw Statenzijl (retourtocht)
- 13.00 uur Nieuweschans (retourtocht)
- 15.00 uur Nieuw Statenzijl (enkele tocht, richting Nieuwe Pekela. Onderweg afstapmogelijkheid naar keuze.) Fietsen kunnen aan boord worden meegenomen. Maximaal 12 personen per tocht.
Volwassenen: fl. 12,50 p.p., inclusief koffie en koek. Kinderen tot 12 jaar: fl. 5,- p.p., inclusief limonade en koek. Opgave vooraf bij het museum.

__________________________________________________________
Veenarbeiders. Werkzaamheden in het veen

Deel: ' In het kader van '
Lees ook