Gemeente Alphen aan den Rijn


Multidisciplinaire incidentoefening hulpverleningsdiensten bij aquaduct N11

Op dinsdagavond 28 mei 2002 is er een multidisciplinaire incidentoefening gehouden op de N11 onder het aquaduct bij de Gouwe. De reguliere hulpverleningsdiensten en Rijkswaterstaat traden samen op in deze oefening. Tijdens deze oefening stond het samenwerken in een CTPI (Coördinatie Team Plaats Incident) en het Incident Management centraal. Gedurende de oefening was de N11 tussen de Goudse Schouw en de afslag bij de N207 (Boskoopseweg) afgesloten.

Het Incident Management bestaat uit een pakket maatregelen dat er op gericht is om de rijbaan, na het plaatsvinden van een ongeval weer zo snel mogelijk vrij te maken voor het verkeer met inachtneming van de (verkeers)veiligheid, de behartiging van de belangen van mogelijke slachtoffers en beheersing van de ontstane schade.

Deelnemers aan deze oefening waren: Brandweer van Alphen aan den Rijn, Politie Hollands-Midden, Regionale Brandweer Hollands-Midden, het GHOR Hollands-Midden, Rijkswaterstaat Directie Zuid Holland en bergingsbedrijf van Oosten. De organisatie van de oefening was in handen van Brandweer Alphen aan den Rijn. Voor de brandweer van Alphen aan den Rijn was dit tevens de slotoefening ter afsluiting van het oefenseizoen. Tijdens deze oefening werden dan ook de (kleinere) oefeningen van het afgelopen seizoen samengebracht tot een geheel.

De oefening verliep als volgt:
De oefening begon om 19.50 uur.
Op de N11 richting Alphen aan den Rijn op de zuidelijke rijbaan voor het aquaduct vonden een aantal incidenten plaats waardoor er een chaos ontstond. Er waren meerdere slachtoffers en er ontstond brand in een vrachtwagen.

Een aanwezige wegenwachter van de ANWB meldde het incident bij zijn meldkamer waarna de hulpdiensten uitrukten. Het eerste zwaartepunt bij het incident lag bij een brandende vrachtwagen die een met gasolie geladen tankwagen bedreigde. Dit probleem moest eerst opgelost worden voordat met de bevrijding van 5 slachtoffers in personenautos begonnen kon worden. Ook leverde een busje met voetbalsupporters problemen op. Omdat meerdere hulpdiensten moesten samenwerken werd er samengewerkt in een CTPI. Hierin vond de afstemming van de werkzaamheden plaats. In het totaal waren er ongeveer 150 personen bij deze oefening betrokken.

De oefening wordt achteraf geëvalueerd, maar er kan zeker gesproken worden van een geslaagde oefening.

Persbericht 35, 28 mei 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 31 mei 2002 laatste wijziging

Deel: ' Incidentoefening hulpverleningsdiensten Alphen a/d Rijn '
Lees ook