TROPENINSTITUUT THEATER

Wereldberoemde Indiase danseres in het Tropeninstituut

Nederlands debuut van Urmila Sathyanarayanan

Op donderdag 2 december a.s geeft de Indiase danseres Urmila Santhyanarayanan een bharata natyam recital in de Grote Zaal van het Tropeninstituut in Amsterdam. Urmila Sathyanarayanan wordt beschouwd als een van de beste Indiase danseressen van de jongere generatie.

Urmila Sathyanarayanan komt op initiatief van Felix van Lamsweerde samen met haar muziekensemble voor een eenmalig optreden naar Nederland. Felix van Lamsweerde heeft meer dan 40 jaar voor niet-westerse en vooral Indiase muziek, dans en in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Al in 1957 en 1958 was hij betrokken bij de eerste concerten van Ravi Shankar in het Concertgebouw en het Tropeninstituut.

Op 1 december 1999 gaat Van Lamsweerde met pensioen en een van zijn grote wensen was een optreden van Urmila Sathyanarayanan. Het optreden van Urmila is bovendien een uitstekende inleiding op het Indiase aandeel in de grote millenniumtentoonstelling 'Ritme, dans van de tijd' in het Tropenmuseum (opening 16 december). Urmila Sathyanarayanan wordt geroemd, zowel om haar precisie bij het uitvoeren van ingewikkelde ritmische patronen, als om haar subtiele en verfijnde mimiek. Ondanks haar naam en faam heeft Urmila nog nooit eerder in Nederland opgetreden.

Het optreden van Urmila Sathyanarayanan op donderdag 2 december is de opmaat voor het officiële afscheid van Felix van Lamsweerde in januari 2000. Op vrijdag 28 januari 2000 vindt in de Kleine Zaal van het Tropeninstituut een symposium plaats over de toekomst van de etnomusicologie. Hiervoor worden ook internationale spreker uitgenodigd met wie Felix van Lamsweerde in de afgelopen decennia heeft samengewerkt. Tijdens dit symposium vindt de lancering plaats van het Etnomusicologisch Muziekarchief, resultaat van samenwerking van het Tropenmuseum en het Tropeninstituut Theater met het Nederlands Audiovisueel Archief.


-------------------------------------------------------------------

Deel: ' Indiase danseres Urmila Sathyanarayanan in Tropeninstituut '
Lees ook