INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Indische olifanten vinden op wrede wijze de dood

New Delhi, India 11 maart 2003 - Een internationale televisieploeg heeft een schokkende filmreportage gemaakt van een buitengewoon ernstig geval van dierenmishandeling: de marteling en uiteindelijke dood van een olifant die in het kader van een 'beheersprogramma' gevangen was. Dit programma wordt met toestemming en financiële steun van de Indiase overheid uitgevoerd.

In een bizarre poging om de jonge olifantstier te temmen en gereed te maken voor de trainingen werd deze wilde Aziatische olifant (Elephas maximus) eerst met een lasso gevangen en vervolgens vastgebonden. Daarna werden zijn slagtanden op grove wijze afgezaagd. Intussen werd het dier herhaaldelijk met puntige staven gestoken en met bamboestokken geslagen. Hij kreeg daarna geen eten en drinken meer. Tenslotte, na achttien dagen van pure kwelling, stierf hij van stress, honger en dorst.

De filmploeg van Mike Pandey, winnaar van een zogenaamde Groene Oscar, filmde de behandeling en dood van het dier. Pandey was daar om een reportage te maken over olifanten in de Centraalindiase staat Chattisgarh.

Het IFAW-Internationaal Dierenfonds (IFAW - www.ifaw.nl) en haar Indische zusterorganisatie Wildlife Trust of India (WTI - www.wti.org) hebben er vandaag bij de regering van India op aan gedrongen om onmiddellijk te stoppen met dit zogenaamde 'vangen' van olifanten en eerst een onderzoek in te stellen naar dit geval van dierenmishandeling.

'De weerzinwekkende opnamen van de marteling van de olifant hebben ons verontrust, geschokt en verbijsterd,' zei Grace Gabriel, waarnemend directeur van het Wildlife and Habitat Program van het IFAW. Zij brengt momenteel een bezoek aan India. 'Mahatma Gandhi zei eens: 'De wijze waarop een land met zijn dieren omgaat zegt alles over haar beschavingspeil en ethisch niveau.' Deze regering zou zich moeten schamen dat ze deze opzettelijke mishandeling van dieren toestaat.'

De meedogenloze vangsten worden op geen enkele wijze gerechtvaardigd door het rapport dat door de Wildlife Trust of India aan de regering van India is aangeboden. Dit rapport toont aan, dat de vangst in kwestie niet nodig was geweest. 'De overheid vroeg ons om snel een evaluatie uit te voeren van de situatie per januari 2002. Onze rapportering werd echter genegeerd,' aldus Vivek Menon, directeur van Wildlife Trust of India.

Ook de Nederlandse vestiging van het IFAW-Internationaal Dierenfonds reageerde verontwaardigd: 'Deze primitieve en uit-de-tijdse methode om olifanten te vangen had al lang tot het verleden moeten behoren. Vandaag de dag zijn er diervriendelijke methoden waarbij de dieren zo min mogelijk stress opdoen in de contacten met mensen,' zei Marcel Bertsch, directeur van het IFAW-Internationaal Dierenfonds Nederland. 'Degenen die voor deze wrede praktijken verantwoordelijk zijn, maken zich direct schuldig aan schending van de Wet op de Dierenbescherming. Zij moeten voor de rechter worden gebracht,' voegde hij eraan toe.

Wat de Indiase overheid nu doet om conflicten tussen mens en olifant te beheersen, is het vangen, temmen en als werkdier gebruiken van wilde olifanten die buiten hun leefgebied zijn terechtgekomen.

Bertsch: 'Er zijn in zowel Afrika als Azië al vele verschillende alternatieve, diervriendelijke methoden ontwikkeld om de problemen tussen mens en olifant te reduceren. In Afrika zijn hele kudden olifanten met succes naar andere nationale parken overgebracht vanuit gebieden waar zij problemen veroorzaakten. Dit gebeurde onder strenge voorwaarden die het welzijn van de dieren voorop stelden. In China lanceerde het IFAW een project om leefgemeenschappen op alternatieve wijze in hun onderhoud te laten voorzien zodat de schade die door olifanten wordt aangericht beter kan worden opgevangen. Dit project bleek zo succesvol, dat de Chinese overheid besloot het in haar nationale beheersprogramma op te nemen.'

'Dit soort wreedheden en barbaarse wijzen van omgaan met olifanten onder het mom van wetenschappelijk verantwoord beheer zijn allang uit de tijd. Het is absoluut onaanvaardbaar.'Hij vervolgde, dat het IFAW en WTI de televisiebeelden van de vangst van de olifant de komende dagen over de hele wereld gaan verspreiden. 'Wereldwijd zullen miljoenen donateurs en supporters ons steunen en deze opzettelijke wreedheden tegen dieren veroordelen.'

De Aziatische olifant werd in 2000 door de Internationale Natuurbeschermingsorganisatie (IUCN) aan de mondiale lijst van bedreigde diersoorten toegevoegd. Als gevolg van de bevolkingsgroei zijn de natuurlijke leefgebieden van de olifanten aanzienlijk uitgedund. Er zijn naar schatting nog zo'n 28.000 tot 48.000 in de vrije natuur levende Aziatische olifanten over.

Deel: ' Indische olifanten vinden op wrede wijze de dood '
Lees ook