Gemeente Deventer

Sibiu

INDRUKWEKKEND BEZOEK VAN DEVENTER DELEGATIE AAN SIBIU

Dagboek van wethouder B.J. Doornebos.

Een delegatie uit Deventer en Overbetuwe heeft van 3 tot en met 8 oktober een bezoek aan Sibiu en omgeving gebracht. Op de agenda stonden het verleden en de toekomst van de interregionale samenwerking en de werkgelegenheid op het platteland. Wethouder B.J. Doornebos hield het volgende dagboek van het bezoek bij.

woensdag 3 oktober

Wij ontmoeten op een opvallend rustig Schiphol de delegatie uit Overbetuwe. Na een rustige vlucht van ongeveer drie uur arriveren we op het vliegveld van Boekarest. Hierna gaan we met een busje op weg naar Sibiu (320 kilometer), een reis waar we zo?n zes uur over doen. De eerste indrukken zijn voor mij heel bijzonder. In Roemenië is de weg van de mensen. Dat betekent dat op de tweebaansweg niet alleen auto?s rijden, maar ook veel boeren met paard en wagen (onverlicht), fietsers en mensen lopen. In het donker al met al heel gevaarlijk.

donderdag 4 oktober

Vandaag beginnen we met een bezoek aan de Technische Vakschool, waar zo?n zestienhonderd jongens en meisjes een vak leren. De directeur en docenten leiden ons rond in de school en laten ons de computers en het meubilair zien dat ze uit Deventer hebben gekregen. Ze zijn er erg blij mee, en dat is te begrijpen als je ziet hoe verouderd hun schoolinventaris is, die overigens weer naar scholen op het platteland gaat. Als we een klas binnenkomen valt op hoe rustig het is en de kinderen gaan allemaal staan. Hierna gaan we naar het dorp Vestem en bezoeken een basisschool. Fantastisch om te zien hoe trots de juffrouw en de kinderen zijn op hun schooltje en de speelvoorzieningen uit Deventer. De kinderen hebben allemaal dezelfde kleren aan. Dan worden we in het gemeentehuis van het dorp Selimbar ontvangen door de gekozen burgemeester en drie raadsleden. We praten met hen over hun idee een machinering (loonwerkersbedrijf) te starten. Hans Scholten overhandigt namens de Stichting Deventer-Roemenië een brief, als reactie op hun verzoek. Wij willen veel meer weten over hoe zij zich het een en ander voorstellen, alvorens hen verder te kunnen helpen. In Selimbar bezoeken we ook de locale bakkerij/Casa Hollandesa. Hier krijgen we heerlijke broodjes aangeboden. Een project van de Fundatia Sibiu Deventer en de Stichting Deventer-Roemenië.

Na een rondleiding door de binnenstad van Sibiu is er een gezamenlijke bijeenkomst met tachtig vertegenwoordigers van partners uit de stad en het district Sibiu (overheden en maatschappelijke organisaties). Deze bijeenkomst gaat over de toekomst van de interregionale samenwerking tussen het district Sibiu en Deventer en Overbetuwe. De dag wordt afgesloten met een diner met diverse toespraken, statements en anecdotes over de voortgang en het vervolg van de samenwerking.

vrijdag 5 oktober

Deze dag begint met een ontvangst door het district Sibiu en een introductie over het thema locale economie door mensen van het Institute for Housing and Urban Development uit Bukarest. Daarna splitst onze groep zich in twee delegaties. Ik ga mee met de delegatie die Cisnadie bezoekt. Wij worden ontvangen met een lunch in het stadhuis door de burgemeester en enkele leden van de gemeenteraad. Vroeger kwamen de armste mensen naar deze kleine stad, om te werken in de textielindustrie. In de fabriek die we bezoeken werkten soms vijfduizend mensen. Nu zijn dat er nog maar zeshonderd. De werkloosheid bedraagt ongeveer vijftig procent en deze mensen krijgen circa 35 gulden per maand WW-uitkering.

zaterdag 6 oktober

Deze dag start in het gemeentehuis van het dorp Rasinari een tweedaagse conferentie over de werkgelegenheid op het platteland. Wij houden tijdens de eerste gezamenlijke bijeenkomst een inleiding over de ontwikkelingen in Deventer op het gebied van landbouw en toerisme. Na een discussie over de inleidingen worden er drie workshops gehouden over landbouw en veeteelt, plattelandstoerisme en het midden- en kleinbedrijf. In de workshop toerisme, waar ik aan mee doe, wordt goed gediscussieerd over de mogelijkheden van het gebied en de obstakels die geslecht moeten worden. Belangrijk resultaat is dat de private partijen het met elkaar eens worden over samenwerking om de potenties te kunnen realiseren. Wij hebben een delegatie uitgenodigd voor de Midden- en Oost Europa Beurs in februari 2002 in Deventer. Ook gaan we proberen ?onze VVV? een stageplaats te laten aanbieden, om zo te tonen hoe wij bijvoorbeeld samenwerken met de Hanzesteden langs de IJssel. Na het diner wordt de dag afgesloten met het voorbereiden en het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst.

zondag 7 oktober

Tijdens deze laatste dag wordt de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door, aan Roemeense kant, tien burgemeesters van de verschillende dorpen, enkele maatschappelijke organisaties en de provincie en, aan Nederlandse kant, door de Stichtingen Deventer-Roemenië en Overbetuwe en de gemeente Deventer. Met een klein groepje brengen wij ?s ochtends een bezoek aan Prislop, een zigeunerdorpje van zo?n zeventig à tachtig houten hutjes in de bergen, waar ongeveer twaalfhonderd mensen onder erbarmelijke omstandigheden (geen waterleiding, geen elektriciteit en geen riolering) leven. Na een lange busreis komen wij ?s avonds laat in Boekarest aan.

maandag 8 oktober

Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam. Het was een indrukwekkend bezoek. Aan de ene kant veel armoede, maar ook veel energieke en vriendelijke mensen, die leven in een prachtig natuurgebied. Het is heel motiverend geweest met het oog op het voortzetten van de samenwerking.

Deel: ' Indrukwekkend bezoek van Deventer delegatie aan Sibiu '
Lees ook