Voedingscentrum
De vriezer is uitgevallen, wat nu?
7 augustus

Wanneer de diepvriezer geen stroom meer krijgt en de bevroren producten gaan ontdooien rijst de vraag of de producten nog houdbaar zijn. De houdbaarheid is afhankelijk van de temperatuur. Zorg er daarom voor dat u een koelkast thermometer in huis heeft. Voor ongeveer fl.7,50 kunt u bij elke huishoudwinkel zon speciale thermometer kopen. Daarmee kunt u zelf de temperatuur meten. Houd hierbij de volgende vuistregels aan:

* Onder de 0 graden Celsius, kan het product weer in de (aangezette) vriezer worden gelegd.

* Tussen de 0 en 7 graden kunnen vlees, vis en gevogelte niet zonder meer worden ingevroren. Als deze producten direct worden bereid kan men ze, na afkoeling, weer opnieuw invriezen. Zonder bereiding zijn deze producten nog ongeveer drie dagen in de koelkast te bewaren.

* Boven de 7 graden (de maximale koelkast temperatuur) kunnen bederfelijke waar als vlees, vis en gevogelte het beste worden weggegooid. De hierop aanwezige bacteriën hebben dan zoveel gelegenheid gehad om zich te vermenigvuldigen, dat het riskant is voor uw gezondheid. Groente is minder kwetsbaar, doordat er in het algemeen minder bacteriën in zitten. Daarom kunt u het eventueel weer invriezen. Gooi nitraatrijke groenten liever weg. Fruit verliest extra vocht, maar kan opnieuw worden ingevroren.
* Boven 15 graden: gooi alle producten weg, ook als het niet zo bederfelijk is.

Bij alle producten treedt verlies aan kwaliteit op. Neem in elk geval geen enkel risico. Te allen tijde geldt: bij twijfel, weggooien!

Meer informatie over het bewaren van levensmiddelen en adviezen over het gebruik van koelkast en diepvries.

Deel: ' Informatie over houdbaarheid producten na uitval vriezer '




Lees ook