TNO

Nieuws@TNO

Infrarooddetector krijgt NWO-ondersteuning

27-06-2002 - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vandaag aangekondigd vijf grote projecten voor omvangrijke faciliteiten van nationaal belang met een bedrag van in totaal 19,4 miljoen euro te gaan ondersteunen. Een daarvan is een infrarooddetector waaraan ook door TNO wordt gewerkt.

De universiteiten en instellingen die de middelen krijgen toegewezen, dragen zelf circa tien miljoen euro bij. De investeringen moeten onderzoekers in staat stellen hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek te verrichten met een internationale uitstraling. Elke investering bedraagt minimaal negenhonderdduizend euro. NWO ontving voor deze ronde zeventien aanvragen voor nationale faciliteiten.

Een van de projecten waaraan middelen zijn toegekend, is de Nederlandse infrarrooddetector, bestemd voor de opvolger van de Hubble-telescoop. Aanvrager hiervoor is de Toponderzoekschool NOVA (astronomie) in samenwerking met Astron, TNO TPD en SRON.

Aan boord van de komende ruimtetelescoop, de Next Generation Space Telescope, die in 2009 wordt gelanceerd, zullen drie infraroodinstrumenten worden gemonteerd die gaan speuren naar het eerste licht in het heelal. Met de door NOVA aangevraagde mid-infrarooddetector kunnen astronomen in donkere stofwolken van het heelal kijken. Van die wolken zien we met zichtbaar licht alleen de buitenkant. Het infrarode licht zal meer zicht geven op de geboorteplaatsen van nieuwe sterren en sterrenstelsels. De geplande infrarooddetector is gevoeliger en biedt scherpere beelden dan welke infraroodfaciliteit dan ook.

NWO investeert in dit project 5,765 miljoen euro.

Nieuwsredactie, TNO

Meer informatie:

Contactpersoon:
prof.dr. E. van Dishoeck , Sterrewacht Leiden (Universiteit Leiden) telefoon 071 527 58 14
e-mail nova@strw.leidenuniv.nl


---

Deel: ' Infrarooddetector krijgt NWO-ondersteuning '
Lees ook