ING


Amsterdam, 11 januari 1999

ING doet eerste groene financiering van windmolenproject in buitenland

ING financiert als eerste financiële instelling via haar dochter Postbank Groen een windmolenpark van NUON in China. Dit is mogelijk doordat groenfondsen sinds september 1998 ook milieuprojecten in het buitenland mogen financieren.

Het heeft enige tijd geduurd voor de groenfondsen een goed project in het buitenland konden vinden, maar met de financiering van een windmolenproject in het Zuid-Chinese Shantoe is het zo ver. Het project is eind vorig jaar in gebruik genomen en omvat 40 windmolens met een totale capaciteit van 24 Megawatt. Daarmee kunnen 80.000 Chinese huishoudens van stroom worden voorzien.

Voor de financiering van dit project was 60 miljoen nodig. NUON bracht zelf 20 miljoen in en ING zorgde voor de rest van de financiering, waaronder 10 miljoen van dochter Postbank Groen. Omdat het project een groenstempel kreeg van het Ministerie van VROM kon deze 10 miljoen tegen een gereduceerd tarief worden ingebracht. China staat weliswaar niet op de lijst van landen waarop deze regeling zonder meer van toepassing is, maar het Ministerie van VROM heeft geoordeeld dat dit project toch hiervoor in aanmerking kon komen. Dit was mede het gevolg van het feit dat NUON de lokale Chinese bevolking betrekt bij de exploitatie en het onderhoud van de windmolens en dat het project is opgezet zonder de inbreng van andere subsidies.

Deel: ' ING financiert als eerste buitenlands groen-project '
Lees ook