Universiteit van Amsterdam


Inhoud cd in dertien seconden van Alaska naar Amsterdam Gepubliceerd op woensdag 8 mei 2002
Een internationaal team heeft een nieuw Internet-prestatierecord gevestigd door in 13 seconden het equivalent van de gehele inhoud van een CD over een netwerk van meer dan 12.272 kilometer te sturen. De snelheid van 401 Megabit per seconde, die werd behaald tijdens het verzenden van de 625 Megabyte aan data, is meer dan 8000 maal hoger dan die van het snelste inbelmodem.

Het team bestond uit de Universiteit van Alaska in Fairbanks; de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA en SURFnet, het nationale computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek in Nederland.

Het pad dat gebruikt werd om het nieuwe Internet2 Land Speed Record (I2-LSR) te vestigen, liep via de Pacific Northwest Gigapop, (een knooppunt voor innovatieve netwerken in de Amerikaanse staat Washington), de Internet2 Abilene netwerkinfrastructuur in de VS, StarLight (de geavanceerde glasvezelinfrastructuur en proeftuin in Chicago, Illinois) en SURFnet.

De door SURFnet gerealiseerde hogesnelheidsinfrastructuur, waarmee het snelheidsrecord is gehaald, is ontwikkeld in het kader van het GigaPort-project, het Nederlandse initiatief voor de volgende generatie Internet.

Cees de Laat, onderzoeker van het Instituut Informatica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (UvA): Dit snelheidsrecord voor netwerkverbindingen over grote afstanden geeft aan wat twee ver uit elkaar gelegen locaties samen voor elkaar kunnen krijgen als ze zich ervoor inzetten.
Verwijzingen
www.surfnet.nl
Advanced Internet Research Group (UvA)
Bron: SURFnet

Deel: ' Inhoud cd in dertien seconden van Alaska naar Amsterdam '
Lees ook