meisje krijg het poliovaccin UNICEF-rapport 'The Progress of Nations':

De strijd tegen polio is bijna gewonnen

Polio komt in steeds minder landen voor. Aan het einde van deze eeuw is de ziekte zelfs bijna helemaal uitgebannen, meldt UNICEF dit jaar in het rapport 'The Progress of Nations'. Voordat in 1955 het poliovaccin werd ontdekt, raakten jaarlijks een half miljoen mensen - zowel kinderen als volwassenen - verlamd of overleden aan de gevolgen van de ziekte. UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben zich ervoor ingezet om het poliovaccin, toen het eenmaal beschikbaar was, over de hele wereld te verspreiden. De laatste jaren gebeurt dat op een wel zeer effectieve manier: op nationale immunisatiedagen. Op zulke dagen worden miljoenen kinderen onder de 5 in één land geïmmuniseerd. In India kregen in 1998 maar liefst 134 miljoen kinderen tegelijk het poliovaccin toegediend.

Aids-tragedie in arme landen Het UNICEF-rapport ziet daarentegen een explosieve toename van het aantal aids-slachtoffers. Per dag raken wereldwijd 7.000 mensen besmet met het HIV-virus. In Afrika heeft aids tot nu toe het hevigst huisgehouden: van de 14 miljoen slachtoffers woonden er 11 miljoen in dit werelddeel. Maar de epidemie gaat ook aan Azië niet voorbij. Daar zijn nu al 7 miljoen mensen geïnfecteerd en onderzoekers voorspellen een explosieve toename. De epidemie heeft enorme gevolgen voor de kinderen. Vaak moeten ze mee gaan werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Als hun ouders sterven, staan veel kinderen er alleen voor. Tot nu toe zijn er 8,2 miljoen kinderen van wie de vader, moeder of beide ouders aan aids gestorven zijn.

Terug naar boven


Bolivia

Gezond blijven in het oerwoud

marina uit Bolivia Marina (11) verloor jaren geleden haar broertje. Hij had diarree, wat eenvoudig te verhelpen was geweest. Helaas was er toen geen dokter in het afgelegen Boliviaanse Amazonegebied. Gezondheidszorg voor de inheemse bevolking is dan ook geen vanzelfsprekende zaak. Daardoor halen 1 op de 10 kinderen hun vijfde verjaardag niet. Ook is er in veel dorpen geen veilig drinkwater of een school. Inmiddels heeft de overheid met hulp van UNICEF een gezondheidspost opgezet in Marinas dorp. Inmiddels is Marinas moeder zes maanden zwanger van haar zevende kind. Marina gaat altijd met haar mee als ze naar het regionale gezondheidscentrum gaat voor controle. De dokter meet de bloeddruk en luistert naar het hartje van de baby. Mijn moeder krijgt ook ijzertabletten mee, zegt Marina.

Op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, houdt de Nationale Postcode Loterij een extra trekking ten bate van UNICEF-projecten voor gezondheidszorg, maar ook voor schoon water en onderwijs in het moeilijk toegankelijke Amazonegebied.

jongen bij unicef-dozen Kosovo

Terug naar Kosovo

Op vrachtwagens, te voet en met paard en wagen zijn de vluchtelingen uit Kosovo teruggekeerd naar huis. Na de hulp in de vluchtelingenkampen van Albanië en Macedonië helpt UNICEF ook in Kosovo. Allereerst met voorlichting over het gevaar van landmijnen en booby-traps. UNICEF heeft aan alle vluchtelingen folders uitgedeeld. Ook leerkrachten werken mee om kinderen te leren dat ze voorzichtig moeten zijn. Op dit moment werkt UNICEF aan de verbetering van de medische zorg en het onderwijs. UNICEF gaat ervoor zorgen dat alle kinderen in Kosovo in september weer naar school kunnen.

Deel: ' Inhoud UNICEF-tijdschrift Kinderen eerst! '
Lees ook