Vereniging FME-CWM


Metalektro Profiel nummer 2, februari 1999

visie
* Netwerk EZ in China bijna compleet

* De rubriek FME-CWM Nieuws bevat actuele informatie van de Vereniging FME-CWM en de 150 aangesloten brancheverenigingen, platforms en secretariaten.

export
* Staatssecretaris EZ: 'Overheid effent exportpad voor bedrijfsleven'
Ybema wil vooral muren slechten
Het economische tij zit behoorlijk tegen de laatste tijd. De crisis in Azië, malaise in Zuid-Amerika en een Oost-Europese markt die moeilijke tijden doormaakt. Onrust die niet ongemerkt aan het ministerie van Economische Zaken is voorbij gegaan. Reden om met de handen in het haar te zitten is er echter niet volgens staatssecretaris Gerrit Ybema. "De buitenlandse markten schreeuwen om Nederlandse expertise en producten. China bijvoorbeeld staat wijdopen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De overheid doet er alles aan om het exportpad te effenen en bedrijven de mogelijkheid te geven de nieuwe markten te veroveren."

Sociaal
* Bernard van Leer Foundation: Al vijftig jaar hulp aan kinderen "Kinderen als toekomst van de samenleving'
De Nederlandse topindustrieel Bernard van Leer onterfde zijn vrouw en twee kinderen op aanraden van zoon Oscar, die vond dat kinderen van vermogende ouders niet mochten erven. Want, zo stelde hij, dat was 'dodelijk voor de creativiteit'. Vader en zoon brainstormden verder over de uitwerking van het idee om iets met kinderen te doen. Zij richtten een stiching op die is uitgegroeid tot de Bernard van Leer Foundation. Een stichting die projecten steunt waarbij de ontwikkeling van kinderen die opgroeien onder slechte sociale en economische omstandigheden centraal staat. Kansarme kinderen in Rotterdam Oud-West en jonge Aboriginals in de Australische outback, het zijn slechts twee groepen die kunnen rekenen op steun van de Bernard van Leer Foundation.

Reportage
* Matas Electronics groeit als kool
Vrouwen assembleren printplaten in Best
De omzet van Matas Electronics BV in Best groeit al sinds de oprichting in 1984 gestaag. Het groeipercentage van het bedrijf is de laatste paar jaar 30 tot 40 procent. In 1998 was dat zelfs 50 procent. Matas Electronics begon als eenmanszaak op de zolderkamer van directeur M. Gerrits. Naast zijn reguliere baan bij Philips, tekende Gerrits in de avonduren elektronicaschema's en print layouts. Inmiddels werken bij zijn bedrijf al 37 mensen

Vereniging
* VAT en Intersurface samen in ESEF 2000
Toeleveranciers slaan handen ineen
NEVAT, De Nederlandse Vereniging Algemene Toelevering, bestaat in 1999 twintig jaar. De festiviteiten worden geconcentreerd rond het thema van de steeds belangrijkere positie van toeleveranciers in het industriële productieproces. Voorlopige kroon op het werk is de breed opgezette ESEF 2000-beurs, die volgend jaar in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. VAT en Intersurface, twee kleintjes op het internationale beursterrein, illustreren er hun groeiende eensgezindheid mee. "We wilden altijd al vergroten en internationaliseren en doen nu in één keer twee stappen vooruit", aldus Hans van der Spek (NEVAT) en Rob Chömpff (Jaarbeurs).

Reportage
* Motto gebroeders Blok: sparen, investeren en innoveren Blok's Draadvorm Fabriek wint Zilveren Ooievaar Blok's Draadvorm Fabriek in Den Haag maakt 3.000 verschillende producten van draad. Van lamp en kleerhanger tot ventilatierooster en tuinomwoeler, van klemmen tot veren. Producten van 0,5 mm tot 12 mm draaddikte, van halffabrikaat tot eindproduct. Eind oktober won Blok's Draadvorm Fabriek de Zilveren Ooievaar, een ondernemersprijs van de gemeente Den Haag voor een bedrijf dat zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van innovatie, investeringen en werkgelegenheid.

Vereniging
* O&A wil meer samenwerken met OOM
'Wat valt er te stroomlijnen?'
De Stichting Opleiding & Arbeidsmarkt (O&A) streeft verregaande samenwerking na met het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Metaalbewerking (OOM). Beide fondsen werken aan de stimulering van opleidingen binnen de bedrijfstak, maar blijken regelmatig hetzelfde wiel uit te vinden. De zeer succesvolle actie Kies Techniek is één van de voorbeelden waaruit blijkt hoe lonend samenwerking kan zijn.

Export
* 'Wilskracht genoeg, alleen het geld ontbreekt' Wit-Rusland geen sprookje, maar voldoende potentie Een schaduw van georganiseerde misdaad, moedeloosheid en armoede trekt de laatste twee jaar over de vroegere Sovjet Unie. Geen enkele voormalige deelstaat lijkt te ontkomen aan negatieve berichtgeving in de media. Dat geldt ook voor de Republic of Belarus (Wit-Rusland). Maar de 'prille' democratische staat zit niet bij de pakken neer. "De grenzen staan open voor investeerders en met een gemiddelde industriële groei van zeventien procent per jaar ziet ons land vol vertrouwen de toekomst tegemoet", aldus de strijdlustige handelssecretaris van de Wit-Russische ambassade in Den Haag, Andrei Savinykh.

Reportage
* Stas Hoorn maakt elk jaar 25.000 verschillende soorten rollen 'Veel mensen begrijpen niet dat dit mogelijk is' Stas bv in Hoorn is verregaand gespecialiseerd in transportrollen. Jaarlijks produceert het West-Friese bedrijf zonder problemen 25.000 verschillende rollen in allerlei soorten en maten. "Dat gelooft niemand ", lacht directeur Peter Koenders. De grote gevarieerdheid aan rollen vereist wel uiterste nauwkeurigheid van de Stas-medewerkers. "Een schrijffout kan de waarde van een product tot nul reduceren."

Vereniging
* Functiewaardering en classificatie gevoelige onderwerpen ISF/SAO: grondslag goed beloningsbeleid
Verstarrend, tijdrovend, ondoorzichtig en bureaucratisch. Mr. R.P. (Ronald) van der Mark, hoofd Beleidsafdeling Beloningszaken van de Vereniging FME-CWM, is bekend met de overigens niet nieuwe kritiek op functiewaardering in het algemeen en het Integraal Systeem Functiewaardering (ISF) en het Systeem Arbeidsomstandigheden (SAO) in het bijzonder. Maar hij wijst met klem op de nuances. "Beide systemen," zo zegt hij overtuigd, "zijn zeker het komende decennium de basis voor de beloningsverhoudingen in de metalektro-industrie."

Reportage
* VNSI, HME en HISWA slaan handen ineen bij nieuw project BMT: kenniscentrum maritieme industrie
Het is volgens voorzitter M.A.(Maarten) Busker één van de beste initiatieven van de laatste jaren in de scheepsbouwcluster: de oprichting van de stichting Branchecentrum Maritieme Technologie (BMT). BMT moet zorgen voor juiste spreiding van kennis in de sector en bevorderen dat marktpartijen en kenniscentra dichterbij elkaar komen te staan. Senter, het subsidieloket van het ministerie van Economische Zaken, draagt de eerstkomende 2,5 jaar zorg voor de financiële ondersteuning van 50 procent en stelt bijna één miljoen gulden ter beschikking.

Profiel
* De rubriek ProfielStaaltjes geeft ruimte aan actuele informatie van de circa 2.500 ondernemingen die bij de Vereniging FME-CWM zijn aangesloten.

On-line bestelformulier: Bestel deze Metalektro Profiel.

Vereniging FME-CWM
Boerhaavelaan 40 Postbus 190 2700 AD Zoetermeer Telefoon (079) 353 11 00 Telefax (079) 353 13 65 E-mail com@fme.nl

Deel: ' Inhoudsopgave 'Metalektro Profiel' februari 1999 '
Lees ook