Ministerie van VWS


Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 3, van 19 februari 1999

In VWS Bulletin, nummer 3 , die verschijnt op 19 februari 1999 komen de volgende onderwerpen aan de orde:

. Tweeluik over orgaandonatie

Binnenkort gaat er een campagne van start om donoren te registreren. Deze is speciaal is gericht op achttienjarigen. Donorregistratie is een kwestie van lange adem. Daar komen emoties bij kijken, ingewikkelde processen die zich niet laten vangen in one-liners, zegt Rob Zuegers, hoofd Donorregister. In het voorjaar begint ook de begeleidingscommissie orgaantransplantaties zijn werk. De taak is bepalingen op te stellen voor alle soorten transplantaties. Het één is het gevolg van het ander. Daarom twee artikelen over dit onderwerp.

. Weg uit de binnenstad

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht verhuist volgende maand naar een nieuwe locatie. Het wordt de buurman van het grotemensenziekenhuis, het Academisch Ziekenhuis Utrecht. In een korte serie belicht VWS Bulletin een aantal ontwikkelingen rond het kinderziekenhuis. In dit eerste deel de achtergronden van de nieuwbouw en de fusie tussen de ziekenhuizen in de Domstad.

. Het heft in eigen handen

Met het persoonsgebonden budget in de geestelijke gezondheidszorg zijn de afgelopen twee jaar in de regio's Rijnmond en Oost-Brabant en de provincie Groningen, experimenten uitgevoerd. Ingrid is één van de tachtig gebruikers van het persoonsgebonden budget (PGB) voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in de regio Rijnmond. Ze zou niet weten wat ze zonder het budget zou moeten doen.

. Dopingprobleem: eerste stap

De doping is de wereld nog niet uit. Zoveel is zeker na de door het IOC georganiseerde dopingconferentie in het Zwitserse Lausanne, waar de dopingdeskundigen, politici, sportorganisaties en sporters drie dagen over de oplossing van het dopingprobleem spraken. Dat het probleem niet is opgelost, komt voor mij niet als een verrassing, zegt staatssecretaris Margo Vliegenthart. Het is een eerste stap op weg naar de beheersing van het probleem. Vijf vragen aan de staatssecretaris.

. Probleemoplossers binnen de verstandelijk-gehandicaptenzorg

Tien jaar geleden schrok Nederland van de fotos van een naakte, vastgeketende Jolanda Venema. De beelden maakten duidelijk dat er iets moest veranderen in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap en ernstige gedragsstoornissen. Sinds 1990 opereren consulententeams die op verzoek speciale behandelplannen maken.

. Chronisch zieke vraagt om andere manier van denken

Bij de modernisering van de gezondheidszorg wordt nog steeds onvoldoende rekening gehouden met de wensen van de chronisch zieken. Dat geldt zowel voor de instellingen waar de moderniseringen moeten worden doorgevoerd, als voor de organisaties van chronische patiënten, zo blijkt uit een onderzoek van het Nivel in opdracht van het ministerie van VWS.

. Huisstofmijt rukt op door energiebesparing

Beestjes, beestjes, allemaal beestjes. Onze goed geïsoleerde nieuwe en gerenoveerde woningen krioelen ervan. En dat kost een lieve cent. Zo bedragen de kosten voor de behandeling van woning-gerelateerde CARA-gevallen een slordige miljard gulden en de tendens is stijgend. Met dank aan de huisstofmijt. Het wordt dan ook tijd voor een GezondheidsEffect Rapportage (GER) bij nieuwbouw of renovatie. Althans, dat vindt Annelies van Bronswijk, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.

In de rubriek 'Kort Nieuws' kunt u de volgende artikelen vinden:

. Wandrekken moeten klimwanden worden;

. Geen opgepoetste enquêtes over millennium;

. Snellere hulp bij rampen;

. Almelo wint Zorg in Beeld-prijs;

. Vier debatten over toekomst van de jeugd en

. Proeftuinen in farmaceutische zorg

En natuurlijk de vaste rubrieken Parlement en Persberichten.

Deel: ' Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 3, 1999 '
Lees ook